Velikonoční tradice a menu
Velikonoce – svátky jara, nového začátku a probouzející se přírody. Kromě barvení vajíček, pletení pomlázky a koledování patří k těmto dnům i bohaté a voňavé menu plné tradičních chutí. Pojďme se společně podívat na velikonoční zvyky a pokrmy, bez kterých si Velikonoce neumíme představit.
Velikonoční týden aneb význam jednotlivých dnů
.
- KVĚTNÁ NEDĚLE zahajuje velikonoční týden a připomíná příjezd Ježíše do Jeruzaléma. V tento den se světí kočičky a doma začínají první přípravy.
- MODRÉ (VELKÉ) PONDĚLÍ– tento den v dřívějších dobách muži nepracovali a ženy se chystaly na velký jarní úklid
- PAŠIJOVÉ ÚTERÝ nebo také žluté, pokud svítilo sluníčko a šedivé bylo-li pod mrakem. Tento den patřil úklidu a vymetání pavučin.
- ŠKAREDÁ STŘEDA – v tento den se připomíná Jidášova zrada. Lidé by se neměli mračit, podle pověry by jim to mohlo zůstat po celý rok. Připravovalo se škaredé jídlo – většinou různé placky a trhance.
- ZELENÝ ČTVRTEK je ve znamení zelených pokrmů – špenátu, bylinek nebo třeba hráškové polévky. Lidé věří, že konzumace „zeleného“ přinese zdraví po celý rok.
- VELKÝ PÁTEK připomíná den ukřižování a nese se ve znamení ticha, klidu a půstu. Podle tradice by se v tento den nemělo pracovat s půdou, prát ani péct.
- BÍLÁ SOBOTA je dnem očisty – domovy se uklízejí, peče se mazanec a beránek, pletou se pomlázky a večer se zapaluje velikonoční oheň.
- VELIKONOČNÍ NEDĚLE je oslavou vzkříšení a symbolem nového života. Věřící navštěvují kostel, kde probíhá bohoslužba. Po týdnu zklidnění přichází slavnostní hostina.
- VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ patří koledě. Chlapci obchází domy s pomlázkami, vyšlehají děvčata a dostanou výslužku – malovaná vejce, sladkosti nebo třeba sklenku něčeho ostřejšího.
.
Barvení vajíček
.
Vajíčka jsou symbolem nového života a plodnosti, což je spojeno s oslavami Velikonoc. Barvení vajíček má mnoho tradičních i moderních technik – od přírodního barvení v cibulových slupkách, přes voskování a obtisky, až po použití přírodních barviv jako červená řepa nebo špenát. Každá technika nabízí jedinečný vzhled a zábavu při tvorbě. Pokud máte zájem o přírodní způsoby, podívejte se na náš dřívější článek o „Velikonoční vajíčka barvená přírodní cestou“.
Velikonoční menu
.
Velikonoce jsou pro mnohé hlavně o dobrém jídle. Na stole nechybí kombinace sladkých i slaných pokrmů, které mají nejen skvělou chuť, ale i symboliku. Patří mezi ně např. velikonoční mazanec, sladké kynuté pečivo s rozinkami a mandlemi. Podle tradice by se měl upéct už na Bílou sobotu a požehnat v kostele. Symbolizuje tělo Krista a přináší do domu požehnání. Další neodmyslitelnou součástí velikonoční tabule je beránek pečený ve speciální formě – buď piškotový nebo máslový. Symbolizuje nevinnost a oběť. Nechybí mu mašlička kolem krku a křížek z cukru nebo čokolády.
Recepty nejen na beránka a mazanec naleznete v našem dřívějším článku „Velikonoční pečení s kuchyňským robotem“.
.
Stejně tradiční je také velikonoční nádivka. Připravuje se z rohlíků, vajec, uzeného masa a jarních bylinek jako je pažitka nebo kopřivy. Peče se v troubě do zlatova – a je to lahodná připomínka jara.
Velikonoční nádivka s bylinkami
.
Suroviny: 6 rohlíků (nejlépe den starých), 250 g uzeného masa (např. uzená krkovice), 4 vejce, 300 ml mléka, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, hrst nasekaných čerstvých bylinek (kopřivy, pažitka, petržel, libeček), 1 lžička soli, mletý pepř dle chuti, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
.
Postup: Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do větší mísy. Zalijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Mezitím si na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na másle, přidejte na kostky nakrájené uzené maso a krátce opečte. K rohlíkům přidejte žloutky, osmaženou směs, nasekané bylinky, prolisovaný česnek, sůl, pepř a špetku muškátu. Vše dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Pekáč vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nádivku přendejte, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45–50 minut dozlatova.
.
Doporučené spotřebiče:
.
- Kuchyňský robot – dokonale promíchá rohlíkovou směs, sníh z bílků i bylinky, šetří ruce i čas.
- Sekáček nebo mixér – na rychlé nasekání čerstvých bylinek, cibule nebo česneku.
- Horkovzdušná fritéza – pokud máš menší domácnost, můžeš v ní upéct i menší porci nádivky bez nutnosti zapínat troubu.
.
Jak rychle a jednoduše pohostit koledníky
.
Velikonoční pondělí patří nejen koledování, ale i dobrému pohoštění - ať koledníci neodcházejí jen s vajíčky, ale i s plným břichem. Máme pro vás pár rychlých a chutných tipů, které zvládnete připravit raz dva a které potěší každého návštěvníka! „Velikonoce s Inspirem aneb jak rychle a jednoduše pohostit koledníky“.
.
.
.
.
.
Velikonoční svátky jsou ideální příležitostí zpomalit, užít si rodinu, ochutnat tradiční dobroty a připomenout si krásu jarních tradic. Ať už se rozhodnete pro klasiku nebo přidáte moderní twist, důležité je jedno – že si Velikonoce užijete s radostí.
.
Recepty z vajec
.
A až se vám koledníci vrátí s hromadou vykoledovaných vajec, přidáváme ještě pár receptů na jejich chutné zpracování „Velikonoční vajíčkové šílenství“.