Velikonoce s Inspirem aneb jak rychle a jednoduše pohostit koledníky

09.04.2023

Přípravě sladkých dobrot jsme se věnovali už v minulém článku „Velikonoční pečení s kuchyňským robotem“. Dnes jsme do velikonočních příprav zapojili multifunkční kuchyňský robot Inspiro Concept RM9000. Nechte se inspirovat, jak chutně a jednoduše pohostit pondělní koledníky.

Slané plněné rohlíky

.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 25 g cukru, 20 g čerstvého droždí (nebo sáček instantního), 1 vejce, 70 g sádla, 10 g soli, plátky šunky, sýra, slaniny (podle chuti), koření podle chuti (pizza, grilovací, sezam, …)

.

Postup: Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy robota dáme hnětací hák, přidáme mouku, sůl, nalijeme vzešlý kvásek, přidáme vejce, sádlo a uhněteme. Těsto zakryjeme a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílků. Každý rozválíme, položíme na něj šunku nebo slaninu a sýr a zabalíme do tvaru rohlíku. Konce dobře stiskneme. Dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 min. kynout. Do každého rohlíku uděláme ostrým nožem zářezy, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kořením. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 25 min. dozlatova.

Ředkvičková pomazánka

.

Suroviny: 1 svazek ředkviček (cca 6 ks), 1 pomazánkové máslo, 1 žervé nebo Lučina, 1 čajové lžičky soli, pepř, pažitka na ozdobu

.

Postup: Do mísy vložíme sekací nůž, přidáme ředkvičky a na 5 s zapneme sekání na rychlost 5. Sekací nůž vyměníme za hnětací hák a přidáme zbylé suroviny. Mícháme 15 s na rychlost 4. Pomazánku mažeme na čerstvý křupavý chléb a zdobíme nasekanou pažitkou.

Brusinková pomazánka

.

Suroviny: 100 g sušené brusinky, 1 pomazánkové máslo, 2 stroužky česneku

.

Postup: Do mísy umístíme sekací nůž a sušené brusinky a sekáme na rychlost 4 přibližně 30 s. Nůž vyměníme za hnětací hák, přidáme zbylé suroviny a na 3 minuty promícháme rychlostí 1. Pomazánku nechte odležet v lednici do druhého dne, chutě se krásně spojí. Pomazánka je skvělá na tortillové jednohubky v kombinaci s hroznovým vínem.

Tvarůžková pomazánka

.

Suroviny: 1 cibule, 1 velké balení Olomouckých tvarůžků, 60 g másla, 1 sáček majonézy (100 ml), 250 g polotučného tvarohu, 1 lžičky mleté sladké papriky, drcený kmín a sůl dle chuti 

.

Postup: Do mísy umístíme sekací nůž a cibuli a zapneme na 10 s s rychlostí 6. Nasadíme struhadlo a tvarůžky a máslo nastrouháme. Vložíme hnětací hák, přidáme zbylé suroviny a pořádně promícháme.  Pomazánku nechte odležet v?lednici do druhého dne, chutě se krásně spojí. Podáváme s čerstvým chlebem.

Zapečená mrkvová pomazánka

.

Suroviny: 6 velkých mrkví, 250 g tvrdého sýra, 200 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, sůl a pepř dle chuti?? 

.

Postup: Na mísu nasadíme struhadlo a nastrouháme mrkev a sýr. Vyjmeme struhadlo, vložíme hnětací hák, přidáme prolisovaný česnek a zbylé suroviny. Vše důkladně promícháme. Pomazánku natřeme na plátky toustového chleba a zapečeme v?předem předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.

A nakonec něco na zahřátí ...

.

Zelená velikonoční polévka

.

Suroviny: 1 pórek (bílá část), 2 brambory, 20 g másla, 200 ml smetany, 1 l zeleninového vývaru, 100 g čerstvých zelených listů kopřiv, polníčku, špenátu, medvědího česneku ..., 70 g mraženého špenátu, 100 g mraženého hrášku, sůl, pepř

.

Postup: Do mísy vložíme sekací nůž, přidáme na třetiny nakrájený pórek a rozmixujeme. Sekací nůž nahradíme hnětacím hákem. Pokud se pórek nalepil na stěny mísy, tak ho stěrkou setřeme do nádoby, přidáme máslo a orestujeme. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory. Vyjmeme hnětací hák a přidáme brambory, zeleninový vývar, lžičku soli a necháme 10 min. vařit. Přidáme mražený špenát a nasadíme napařovací koš, do kterého vložíme čerstvé zelené listy. Vaříme na 120 °C přibližně 15 min. Napařovací koš vyjmeme, zelené listy opatrně vyjmeme a přidáme do polévky. Přidáme také mražený hrášek a smetanu, a ještě krátce povaříme. Do nádoby opatrně vložíme sekací nůž a rozmixujeme. Hotovou polévku osolíme a opepříme podle chuti.