Rady a tipy na čištění dřevěných podlah bez drahých čisticích prostředků

31.03.2023

Převládají ve vaší domácnosti dřevěné podlahy? Pokud ano, určitě chcete, aby vám vydržely co nejdéle krásné. Dřevěné podlahy jsou totiž velmi odolné a pokud se o ně dobře staráte, vydrží řadu let. Musíte se však řídit základními pravidly. Při vytírání zapomeňte např. na mokrý hadr. Voda je totiž největší nepřítel.

Dřevěné podlahy pravidelně zametejte nebo vysávejte, abyste ji zbavili všech hrubých nečistot, které by se mohly do podlahy zašlapat a způsobit v ní nevzhledné škrábance a rýhy.  Podlahu nejdříve zameťte nebo vysajte. Pokud v příslušenství vašeho vysavače máte hubici na tvrdé podlahy (parketovou hubici), volte k úklidu právě tu. Je totiž speciálně navržená pro šetrný úklid tvrdých podlah, takže se nemusíte bát poškrábání. Využít můžete také robotické nebo tyčové vysavače, ale opět doporučujeme nasadit kartáč na tvrdé podlahy. V tomto případě se jedná o kartáč s měkkým povrchem a speciálními vlákny, které dokáží zachytit i opravdu miniaturní částice.

.

.

Parketová hubice - je určena pro úklid veškerých tvrdých podlah, které v domácnosti máte. Je speciálně navržena pro šetrný úklid, abyste si podlahu nepoškrábali nebo jinak nepoškodili.

HardFloor kartáč - díky měkkému povrchu se speciálními vlákny dokáže zachytit až 3x více nečistot včetně miniaturních částic. S tímto kartáčem dosáhnete efektivního a zároveň šetrného úklidu bez poškrábaných podlah.

.

.

.

Následně podlahu vytřete. Ale pozor! Vždy používejte pouze dobře vyždímaný hadr nebo navlhčený mop. Podlaha by měla být přibližně do minuty suchá, tak poznáte, že vytíráte správně. Přímý kontakt s větším množstvím vody by mohl vést k jejímu poškození. K mytí vám postačí teplá mýdlová voda nebo speciální prostředek na dřevěné podlahy. K čištění dřevěných podlah nedoporučujeme používat parní mopy. Vysoká teplota by mohla narušit ochrannou vrstvu dřeva, které by časem změnilo svůj tvar a mohlo by také začít hnít.

Ale co když si dřevěnou podlahu nečekaně ušpiníte a nemáte po ruce žádný vhodný čisticí prostředek? Nevadí. Poradíme vám, jak si ji můžete vyčistit pomocí základních surovin, které doma určitě máte.

Rady a tipy jak vyčistit dřevěnou podlahu "po domácku":

  • Skvrny od bot, oleje, asfaltu – k odstranění můžeme použít líh nebo zředěný mycí benzín
  • Tmavé skvrny od rozlitých tekutin – skvrny od kávy, šťávy, červeného vína a jiných tmavých nápojů odstraníme pomocí pasty z jedlé sody a vody
  • Skvrny od inkoustu – na skvrnu nasypte sůl, vysajte a dočistěte kyselinou citronovou. Nakonec podlahu setřete čistou vodou.
  • Zaschlé skvrny - se zaschlými skvrnami si dobře poradí také vychladlý černý čaj, který dřevo také vyleští
  • Vosk – vosk z podlahy opatrně seškrábneme nožem a poté na zbytek přiložíme bavlněný kapesník a opatrně přes něj přejíždíme žehličkou. Zbylý vosk se uvolní a vpije do látky.
  • Žvýkačka – zaschlé stopy po žvýkačce odstraníte pomocí ledových kostek v sáčku. Sáček přiložte na žvýkačku a poté ji oddrolte.
  • Zvýšení lesku – chcete, aby se vaše dřevěná podlaha krásně leskla? Vyzkoušejte kysané zelí. Důkladně ho vymačkejte, rozložte na znečištěná místa a nechce působit.

Přečtěte si i další článek věnovaný jarnímu úklidu "Jak rychle, levně a ekologicky vyčistit dlažbu".