Jak rychle, levně a ekologicky vyčistit dlažbu

24.03.2023

Jaro bývá už tradičně spojováno s očistou, a to nejen našich organismů, ale také domácností. V dnešním díle věnovaném jarnímu úklidu to vezmeme od podlahy. V každé domácnosti nalezneme různé podlahové krytiny a my vám teď poradíme, jak jim účinně, levně a ekologicky navrátit původní krásu. Dnes se zaměříme na dlažbu.

Dlažba

.

Chodba, koupelna, WC i kuchyně. V těchto místnostech interiérovou dlažbu nalezneme nejčastěji. Jedná se o podlahovou krytinu s jednoduchou údržbou. Běžně ji stačí zamést nebo vysát a následně setřít. Skvělým pomocníkem, který vám podlahu pomůže jednoduše vyčistit a zároveň i vydezinfikovat je parní čistič. Úklid pomocí páry je rychlý, šetrný a jednoduchý. Pára dokáže rozpustit zaschlé a zašlapané nečistoty, a to bez použití jakékoliv chemie. Parní čističe jsou vhodné nejen na podlahy, ale výborně poslouží v celé domácnosti.

Jak odstranit skvrny z dlažby po domácku?

  • Běžný úklid - pokud máte doma dlažbu, nevyhazujte citrusovou kůru (pomeranče, citrony, grepy, limetky, ...). Vložte ji do sklenice a zalijte octem. Za dva týdny vám z toho vznikne skvělý přípravek na čištění dlažby. Roztok zřeďte v poměru 1:1 s vodou a můžete začít s čištěním. Nejenže skvěle čistí, ale také krásně voní.
  • Odolné skvrny – s odolnými skvrnami na dlažbě se dobře vypořádá jedlá soda. Do kbelíku s teplou vodou přidejte lžíci tekutého mýdla na nádobí a 5 lžic jedlé sody a pomocí tohoto roztoku skvrny odstraňte.
  • Plíseň – plísně se zbavíte jednoduše a ekologicky pomocí roztoku složeného z jedlé sody a citronové šťávy v poměru 1:1. Směs naneste na zasažené místo, nechte přes noc působit a poté opláchněte vlažnou vodou.

Parní čističe a mopy Concept

.

.

.

S úklidem dlažební podlahy výborně pomohou také vysavače s mopem. Jejich zástupce najdete jak mezi tyčovými, tak i robotickými modely. Jejich hlavní výhodou je, že zvládnou suchý i mokrý úklid v jednom tahu. V praxi to znamená, že tento vysavač během jednoho úklidu vysává a rovnou i vytírá, takže máte uklizeno dřív, než kdybyste tyto činnosti museli dělat odděleně.

.

Vysavače s mopem Concept

.

.

Spáry

.

Ale i dlažba má své zranitelnější místečko, a tím jsou spáry, ve kterých se snadno usazuje špína. Můžeme mít podlahu sebelíp umytou a naleštěnou, znečištěné spáry nám zkazí celkový dojem z odvedené práce.

Na čištění spár existuje řada různých přípravků, které si můžete zakoupit v jakékoliv drogerii. Nechcete-li však utrácet za drahou chemii, můžete využít i dostupných surovin, které máte zaručeně doma – ocet, jedlá soda, kyselina citronová, zubní pasta nebo bílá kancelářská guma.

Jak vyčistit spáry rychle a levně?

  • Ocet – ocet smícháme s vodou v poměru 1 díl octa a 1,5 dílu vody a nastříkáme na spáry. Ocet můžeme smíchat také s jedlou sodou a vytvořit pastu, kterou spáry vyčistíte. Tento způsob čištění je vhodný při použití silikonové spárovací hmoty (nesmí se používat na injektážní spáry).
  • Jedlá soda – další levný způsob, jak účinně vyčistit zašlé spáry. Sodu stačí rozpustit ve vodě a houbičkou nebo starým zubním kartáčkem vydrhnout spáry.
  • Kyselina citronová – v kombinaci s jedlou sodou vytvoří pastu, kterou naneste na spáry a nechte 30 minut působit, poté očistěte a opláchněte.
  • Bílá kancelářská guma – ideální pro vyčištění menších částí.
  • Bílá parafínová svíčka – jedná se o jednoduchý způsob impregnace a zároveň i prevence vzniku plísní. Tuto metodu využijete nejčastěji u v koupelně. Umyté spáry přejeďte spodní stranou svíčky mezi jednotlivými kachličkami. Vosk pomůže odpudit vodu, takže spáry nebudou plesnivět a zachovají se krásně čisté.
  • Zubní pasta – zubní pasta pomůže navrátit krásu zašlým a flekatým spárám a navíc místnost krásně provoní.
  • Parní čističe – úklid pomocí páry je rychlý, vysoce účinný a zároveň šetrný k životnímu prostředí. Horká pára dokáže zahubit až 99 % bakterií, které se v domácnosti vyskytují. V kombinaci s vysokým tlakem dosáhnete dokonale čistého a dezinfikovaného povrchu.