První jarní bylinky, a co si z nich vyrobit

27.03.2023

Jaro dělá pokusy a vystrkuje nejenom krokusy, ale i nespočet dalších léčivých bylinek, na které můžete narazit hned v prvních jarních dnech. V článku vám představíme pět bylinek s jejich účinky a možností využití v kuchyni.

c

Podběl lékařský

x

Na svítivě žluté květy narazíte na pasekách, v lomech a na vlhkých jílovitých půdách. Možná si zdálky budete myslet, že se jedná o pampelišku, ale přijdete-li blíže, uvidíte stojek obrostlý lístky a jiný tvar hlavičky. Tato bylina je velice osvědčená na zmírnění kašle, bolesti na průduškách a také působí protizánětlivě.

x

Sirup na zánět průdušek

d

Na sirup budete potřebovat omyté a pokrájené listy, které vložíte na dno skleněné nádoby, zasypete krystalovým cukrem, přikryjete další vrstvou listů a znovu zasypete cukrem. Tento postup opakujte, dokud není sklenice plná. Nechejte slehnout a znovu ještě doplňte. Poslední vrstvou musí být cukr. Nádobu uzavřete a na zahradě ji zakopejte do díry, kterou nejlépe zahryjte dřevěnou deskou. Sklenici takhle nechte až 8 týdnu pod hlínou. Nakonec nádobu vyndejte, sirup ze sklenice převařte a vložte do skleniček. Následně uložte do lednice a užívejte denně jednu čajovou lžičku.

d

Popenec obecný

d

Popenec je drobná plazivá rostlina s modrofialovými kvítky a srdčitými listy. Najdete ji hojně růst na loukách, v křovinách, ale i podél cest jako plevel. Zaručeně jste tuto bylinu již několikrát viděli, ale zřejmě vám nedošlo, jak důležitá je. Působí totiž hojivě a má protizánětlivé, močopudné a dezinfekční účinky. Pomáhá při poruchách trávení, nachlazení, onemocnění močových cest, ale i se špatně se hojícími ranami. Popenec je možné využít různými způsoby, a to i sušením. Je ale důležité, abyste rostlinu sušili v sušičce maximálně do 40 °C, abyste nezničili silice uvnitř. Po dosušení si můžete celý rok užívat popencový čaj.

Česnek medvědí

c

Začátkem dubna začnete v lužních lesích potkávat místa rozsáhle posetá vonícími listy česneku medvědího. Listy sbírejte odstřihnutím v dolní části lehce nad zemí, nevytrhávejte s kořeny. Bylinku poznáte podle silné vůně česneku, nemůžete si ji splést. Listy můžete využívat syrové, a to na chleba, do salátů či polévek.

d

Pesto z medvědího česneku

c

Na pesto budete potřebovat jenom pár ingrediencí – 150 g medvědího česneku, 10 g soli a 100 ml olivového oleje. Listy omyjte, okapejte a nechejte oschnout. Tvrdé stopky u listů ořízněte a následně listy vhazujeme do mixéru. Promixujte a přidejte sůl s olejem. Pesto přendejte do skleničky a navrch ještě dolijte olej. Skladujte v lednici klidně až půl roku.

Prvosenka jarní

d

Prvosenka neboli petrklíč je klasická jarní květina, která roste na horských loukách, pasekách, na březích vod, v zahradách nebo parcích. Jsou prakticky všude. Čerstvé listy petrklíče obsahují vitamín C, takže si je můžete přihodit do jarních salátů a dodat si více vitamínů. Prvosenka je ale skvělá usušená, protože si udržuje barvu i sladkou vůni. Celý rok vám potom bude dělat radost prvosenkový čaj, který vám pomůže i ve chvílích úzkostí, náladovosti či nespavosti. V sušičce ovoce sušte prvosenku na maximálně 40 °C.

d

Kopřiva dvoudomá

d

Kopřivu pozná každý, ale spíš v nás vyvolává respekt, než abyste na ní dobrovolně sahali a sbírali ji na domácí použití. Kopřiva ale v sobě schovává mnoho minerálních látek a může se stát vašim pomocníkem s jarní únavou. Ale nejen to, její účinky jsou rozsáhlé a přispějí k pomoci snad každému orgánu v těle. Můžete ji využít mnoha způsoby buď si ji nasušíte na čaj, nebo ji čerstvou přidáte do různých pokrmů.

d

Kopřivový špenát

d

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 6 velkých hrstí mladých kopřiv, lžíci másla, větší cibuli, 3-5 stroužků česneku, sůl a pepř. Nakonec můžete do špenátu vmíchat 3 vejce nebo smetanu na vaření, záleží na tom, jak to máte rádi. Kopřivy spařte mírně osolenou vroucí vodou a důkladně okapejte. Poté kopřivy nasekejte nadrobno. Cibuli na másle zesklovaťte, na ni přidejte kopřivy a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete. Na konec chvíli poduste a přidejte smetanu nebo vejce.