Masopust: Tradiční svátek plný veselí, masek a dobrého jídla

25.02.2025

Masopust je období radosti, hodování a veselí, které se slaví před začátkem čtyřicetidenního půstu. Tento tradiční svátek má v Česku i dalších evropských zemích hluboké kořeny a je spojen s lidovými zvyky, průvody masek a bohatými hostinami.

Kdy se slaví masopust?

.

V roce 2025 se masopust bude slavit od neděle 2. března do úterý 4. března. Tento třídenní svátek je tradičně spojen s veselím, hostinami a průvody, po nichž následuje čtyřicetidenní půst. Předchází mu období bohatého hodování, které startuje Tučným čtvrtkem – dnem zasvěceným vydatnému jídlu. Lidé si dopřávali tučné maso, uzeniny, sádlo i sladké pečivo, aby nabrali síly na nadcházející masopustní radovánky i dlouhé období odříkání. V roce 2025 připadá Tučný čtvrtek na 27. února, po němž následuje masopustní víkend plný tradičních oslav a dobrého jídla.

.

Jak probíhá masopust?

.

K masopustu neodmyslitelně patří tradiční průvody masek, které se konají především na venkově. Mezi nejznámější postavy patří medvěd, kobyla, bába s nůší, kominík nebo laufr. Masky symbolizují různá řemesla a povolání a přinášejí do obcí radost a veselí. Průvod obchází vesnici, zpívá, tančí a žádá o drobné pohoštění nebo příspěvky na hostinu.

.

Tradiční pokrmy masopustu

.

Během masopustu se servírují sytá, masitá jídla. Mezi typické pokrmy patří zabijačkové speciality, smažené koblihy, boží milosti nebo jitrnice.

.


.

.


.

Masopustní vdolky

.

Ingredience: 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí, 1 vejce, 50 g cukru, 50 g másla, špetka soli, citronová kůra,1 lžíce rumu (pro vůni a lepší kynutí), olej na smažení, povidla, tvaroh, cukr nebo zakysaná smetana na ozdobení

.

Postup: Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a lžíci mouky. Nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vejce, rozpuštěné máslo, rum a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí (ručně nebo robotem). Zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 60 minut. Z vykynutého těsta vyválejte plát silný asi 1 cm, vykrajujte kolečka (např. sklenicí) a doprostřed každého kolečka udělejte důlek. Nechte ještě 15 minut kynout a poté obnovte důlky. V kastrolu rozehřejte dostatek oleje (cca 170 °C) a vdolky smažte dozlatova z obou stran, nedříve smažte stranu s důlkem. Hotové vdolky nechte okapat na papírové utěrce, poté ozdobte povidly, tvarohem nebo zakysanou smetanou a posypte cukrem.

Domácí škvarková pomazánka

.

Ingredience: 200 g mletých škvarků, 1 menší cibule (najemno nakrájená), 1 lžička plnotučné hořčice, 1 vařené vejce (najemno nastrouhané, volitelné), sůl a pepř podle chuti, špetka mleté papriky nebo majoránky (volitelné)

.

Postup: Pokud máte celé škvarky, rozemelte je nebo rozmixujte v mixéru na jemnou konzistenci. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, hořčici, sůl, pepř, mletou papriku nebo majoránku podle chuti a najemno nakrájené vařené vejce pro jemnější chuť. Pomazánku nechte aspoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě spojily. Mazejte na čerstvý chléb a ozdobte třeba nakrájenou jarní cibulkou nebo kyselou okurkou.

Pečené vepřové koleno

.

Ingredience: 1 větší vepřové koleno (cca 1,5 kg), 4 stroužky česneku, 1 lžíce soli, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžička černého pepře, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 cibule (nakrájená na kolečka), 500 ml černého piva, 250 ml vývaru nebo vody, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření

.

Postup: Koleno omyjte a ostrým nožem nařízněte kůži do mřížky. Osolte ho ze všech stran a vetřete do něj kmín, pepř, prolisovaný česnek, hořčici a olej. Nechte minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) marinovat v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C. Do pekáče dejte cibuli, bobkový list a nové koření, položte na ně koleno a podlijte vývarem a polovinou piva. Přikryjte alobalem nebo poklicí a pečte přibližně 2,5 hodiny, během pečení občas podlijte šťávou. Zvyšte teplotu na 200 °C, odstraňte poklici a postupně přelévejte koleno zbylým pivem, aby se vytvořila křupavá kůrka. Pečte dalších 30–40 minut, dokud nebude kůže krásně zlatavá a křupavá. Koleno nechte chvíli odpočinout, poté podávejte s hořčicí, křenem, kyselým zelím a čerstvým chlebem.

.

Pečené koleno je dokonalá masopustní pochoutka – šťavnaté uvnitř, s křupavou kůrkou a plné chuti.Pro rychlejší způsob přípravy můžete využít tlakový hrnec, ve kterém vařte pod vysokým tlakem cca 70 minut a poté v dopečte 20 min. v troubě při teplotě 220 °C.

.


.

.


.

Jitrnice

.

Ingredience: 1 kg vepřového masa (bůček, hlava, lalok), 200 g vepřových jater, 4 housky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, vývar z masa, vepřová střívka, špejle

.

Postup: Maso uvařte doměkka, játra spařte. Housku namočte do vývaru a vymačkejte. Vše umelte a smíchejte s nasekanou cibulí, česnekem a kořením. Směsí naplňte vepřová střívka, zašpejlujte a zatočte do tvaru jitrnic. Vařte v horké vodě asi 15 minut.

.

Domácí jelita

.

Ingredience: 1,5 kg vepřové hlavy, 250 g vepřového boku, 250 g vepřového výřezu, 250 ml vepřové krve, 600 g žemle, 1 l masového vývaru, 200 g uvařených krup, 150 g vyškvařeného sádla, 50 g cibule, drcené nové koření, mletý pepř, majoránka, kmín, špetka, mletého zázvoru, sůl

.

Postup: Maso očistěte a vložte do mírně osolené vody. Výřez přidáme až později. Jakmile je maso uvařené, vykostěte ho a společně s uvařenými kroupami nasekejte nadrobno. Do směsi přidejte sůl, majoránku, pepř, špetku zázvoru, kmín a nové koření a důkladně promíchejte. Na kostičky nakrájenou žemli zalijte krví a nechte ji vsáknout. Poté ji lehce zapracujte do masové směsi spolu s dozlatova osmaženou cibulí a trochou vývaru. Vše důkladně promíchejte a pomocí nástavce masového mlýnku nebo robota naplňte do střívek stejně jako jitrnice. Jelita se však vaří déle – v horké vodě (asi 90 °C) je nechte 20 až 40 minut. Pro kontrolu zapíchněte do středu jednoho jelita špejli – pokud je hotové, vytékající šťáva bude čirá, bez zabarvení krví. Uvařená jelita opláchněte vlažnou vodou a uložte na čisté prkno.

Další chutné recepty na tradiční masopustní pokrmy naleznete v našem článku Masopust vrcholí. Vychutnejte si ho naplno“. Naleznete v něm recept na zabíjačkový guláš, domácí chléb, švarkové pagáče, domácí koblihy, boží milosti a masopustní koláčky.