Masopust vrcholí. Vychutnejte si ho naplno

13.02.2023

Masopust je již tradičně spojován s průvody masek, tancem a hodováním. Připadá na období mezi Vánocemi a Velikonocemi, přesněji od svátků Tří králů do Popeleční středy, po které následuje 40denní období půstu.

.

Oslavy masopustu pomalu vrcholí a přicházejí poslední dny, které se označují také jako svátky dobrého jídla. Započíná je tučný čtvrtek, který pro letošní rok připadá na 16. února. A jak už název napovídá, lidé si tento den opravdu dopřávali, aby měli po celý následující rok dostatek síly. Na vesnicích se konaly zabíjačky, na které navazovaly velkolepé hostiny. Vše se zapíjelo pivem nebo pálenkou. Neopomíjelo se ani sladké. Většina domácností voněla po koblihách, koláčích nebo božích milostech.

Masopustní svátky a tradice:

  • Tučný čtvrtek (16.2.2023) - den hodování
  • Masopustní neděle (19.2.2023) - zábavy a tancovačky
  • Masopustní pondělí (20.2.2023) - "mužovské" bály pro manželské páry
  • Masopustní úterý (21.2.2023) - průvod masek

Zabijačkový guláš

.

Suroviny: 800 g masa (plecko, bůček), 400 g drobů (játra, ledvinka, srdce), 1 velká cibule, 1 PL sádla, bobkový list, drcený kmín, mletý pepř, sůl, červená sladká a pálivá paprika, chleba

.

Postup: Cibuli nakrájíme a osmahneme dohněda na sádle. Maso nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce. Osolíme, okořeníme a podlijeme horkou vodou. Jakmile se začne vařit, přidáme nakrájené droby a vaříme doměkka.  Zahustíme nadrobeným krajícem chleba bez kůrky. Podáváme s chlebem.

Domácí chléb

.

Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g žitné mouky, 300 ml vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžička drceného kmínu

.

Postup: V míse robota nebo domácí pekárně smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu a zpracujeme těsto, které necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pokud nevyužíváme domácí pekárnu, do trouby vložíme plech s vodou, rozpálíme ji na 250 °C  a poté vložíme chleba, který jsme dali na plech s pečicím papírem. Pečeme 10 minut, poté ztlumíme na 180 °C a pečeme ještě půl hodiny.

.

Tip: Hotový chleba poznáte, pokud při poklepání na spodní stranu zní dutě.

.

.

.

Škvarkové pagáče

.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 200 ml mléka, 250 g vepřových škvarků, 100 sádla, 2 žloutky, 30 g droždí, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli, špetka pepře

.

Postup: Z droždí, trocha mléka, cukru a 2 lžic hladké mouky necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, mléko a žloutky. Většinu škvarků nakrájíme najemno, zbytek nahrubo. Společně se sádlem a kváskem přidáme do těsta, zpracujeme a dáme na hodinu kynout. Vyválíme 1cm plát, skleničkou vykrajujeme kolečka, která dáváme na plech vyložený pečicím papírem, a ještě necháme chvíli vykynout. Pagáče potřeme rozšlehaným vejcem, posypané kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Domácí koblihy

.

Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 400 ml mléka, 4 žloutky, 4 lžíce cukru, 4 lžíce rumu, 10 dkg Hery, 4 dkg droždí

.

Postup: Z droždí, části vlažného mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme hodinu kynout. Vyválíme plát silný cca 1 cm, skleničkou na něm lehce vyznačíme kolečka a do středu klademe marmeládu, nutellu, tvaroh (každý co má rád).  Přiklopíme dalším plátem těsta a podle kopečků náplně vykrajujeme. Naplněné koblihy necháme ještě asi půl hodiny kynout. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a hotové necháme okapat na papírové utěrce a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Boží milosti

.

Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru moučka, 2 žloutky, 1 lžíce másla, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic smetany nebo mléka, špetka soli

.

Postup: V míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme zbylé suroviny a zpracujeme těsto. Vyválíme na 3mm plát a vykrájíme jakékoliv tvary. Smažíme na mírně rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Hotové necháme okapat na papírové utěrce, a ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

.

.

.

.

Masopustní koláčky

.

Suroviny: 380 g polohrubé mouky, 110 g cukru, 120 g másla, 1 vejce, 250 ml mléka, kostka droždí, špetka soli

.

Postup: Z droždí, trochy cukru a mléka necháme vzejít kvásek. V míse smícháme ostatní suroviny, přidáme kvásek a necháme vykynout. Z těsta tvoříme malé koláčky s důlkem uprostřed, do kterého vložíme oblíbenou náplň (povidla, tvaroh, mák, ovoce). Posypeme plátky mandlí nebo drobenkou. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180 °C dozlatova.