Zmrzlina osvěží i zlepší náladu. Připravte si ji doma i bez zmrzlinovače

18.05.2023

Určitě i vy máte několik kamarádů, se kterými vedete nekonečné diskuze nad tím, která zmrzlina je nejlepší. Točená nebo kopečková? Ať už máte chutě jakékoliv, věřte, že poctivá domácí vyhraje u každého.

Výroba je rychlá, jednoduchá a výsledek stojí určitě za to. Připravíte si ji přesně podle své chuti a zajisté vás přijde i na méně peněz než ta kupovaná. A až vás v horkých dnech přepadne chuť na něco sladkého, co může být lepší než zmrzlina. Příjemně vás osvěží a údajně je i výborným lékem na odbourávání stresu.

.

Lisovaná ovocná zmrzlina

.

Suroviny: 500 g mraženého ovoce podle chuti (jahody, banány, maliny, ...), cukr nebo med na doslazení

.

Postup: Ovoce podle chuti osladíme a postupně vkládáme do lisu, ve kterém máme umístěné sítko pro přípravu chlazených dezertů.

.

.

.

.

Mátová zmrzlina

.

Suroviny: 300 ml smetany ke šlehání, 150 ml plnotučného mléka, 75 ml kondenzovaného mléka, 1 hrnek máty, 30 g hořké čokolády

.

Postup: Smetanu vyšleháme do tuha. Do mixéru vložíme mátu a mléko. Rozmixovanou směs dáme do šlehačky, přidáme kondenzované mléko a nastrouhanou nebo nalámanou čokoládu. Dobře promícháme, vložíme do plastové nádoby a dáme zamrazit.

Meruňkový sorbet

.

Suroviny: 0,5 kg zralých meruněk, 100-125 ml vody, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce mandlového nebo vanilkového extraktu

.

Postup: Vypeckované meruňky nakrájíme na čtvrtky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme cukr. Vaříme na mírném ohni, dokud se ovoce nerozpadne. Rozmixujeme dohladka a vzniklou směs propasírujeme přes sítko do misky. Po vychladnutí vmícháme mandlový nebo vanilkový extrakt, dáme do plastových misek a zamrazíme.

Domácí jahodová tříšť

.

Suroviny: 500 g ledových kostek, 250 g mražených jahod, 60 g krupicového cukru, šťáva ze 2 citrónů, čerstvá máta na ozdobení

.

Postup: Suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme. Podáváme ve sklenicích zdobené čerstvou mátou.

Věděli jste, že ...

  • Zmrzlina je údajně výborným lékem na odbourávání stresu.
  • V Japonsku si můžete koupit aktuálně nejdražší zmrzlinu na světě zvanou Byakuya, která se vyrábí z bílých lanýžů a zdobí se plátkem jedlého zlata. Jedna porce vyjde v přepočtu přibližně na 140 tis. Kč.
  • Doslova rájem pro zmrzlinové fajnšmekry je podnik Heladeria Coromoto ve venezuelské Meridě. Tento podnik se zapsal do Guinnesovy knihy rekordů v počtu servírovaných příchutí, kterých je neuvěřitelných 863. Kromě klasické vanilkové, čokoládové nebo ovocné nechybí ani netradiční příchutě krabí pomazánky, žampionů ve víně, kyselých okurek, sardinek v koňaku, špaget se sýrem apod. Tento rekord však už překonal Migg and Mutts Craft Creamery z Colorada se svými 985 příchutěmi.
  • V roce 1984 vyhlásil prezident Ronald Reagan červenec za Národní měsíc zmrzliny.
  • Největší zmrzlinová pyramida vznikla v roce 2000 na Havaji. K výrobě bylo použito 3100 kopečků zmrzliny, na výšku měřila 1,2 m a vážila 800 kg.
  • V roce 2015 norská společnost Hennig-Olsen vyrobila největší zmrzlinový kornoutek, který vážil 110 kg, měřil přes 3 metry a pojmul 1080 l zmrzliny.
  • Největší zmrzlinový pohár vznikl v Kanadě v roce 1988 a váži 24 tun.