Sleva měsíce: Odšťavňovač se 40% slevou a indukce o 3 000 Kč levněji
Začíná období teplých polévek. Vyzkoušejte netradiční chutě, které vás zahřejí na duši i na těle
Podzim je ideálním časem na vyzkoušení nových receptů na polévky, které vás nejen zahřejí, ale také překvapí svou chutí a originalitou. Pokud máte rádi netradiční kombinace surovin, vyzkoušejte některou z těchto pěti polévek, které vás potěší během chladných dní.
Chladné dny si žádají něco hřejivého a výživného. Polévky jsou ideální volbou, protože nejenže zahřejí, ale také poskytují široké spektrum živin, které naše tělo potřebuje, aby se vypořádalo s nižšími teplotami. Mnoho polévek se připravuje rychle a jednoduše, což je ideální pro rušné podzimní a zimní dny. Stačí pár základních ingrediencí, a během chvíle máte hotové chutné jídlo. Od hustých krémových polévek až po lehké vývary, možnosti jsou téměř neomezené. Můžete experimentovat s různými ingrediencemi, bylinkami a kořením, aby polévky vždy překvapily novou chutí. Polévky jsou často bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, zvláště pokud jsou připravovány z čerstvé zeleniny a kvalitních surovin. Mnohé polévky, jako například dýňová nebo čočková, jsou skvělými zdroji živin a zároveň podporují imunitní systém.
.
Polévka z červené řepy s pomerančem a zázvorem
.
Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale také překvapí sladko-kyselou chutí. Jemně nastrouhaná červená řepa dodá základní barvu i sladkost, pomeranč přinese svěžest a zázvor polévku zahřeje svým pikantním nádechem. Podávejte s kapkou smetany a opečeným chlebem.
Suroviny: 3 středně velké červené řepy, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 cm kousek čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého), 1 pomeranč (šťáva a kůra), 750 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, smetana nebo jogurt na podávání, čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu
.
Postup: Červenou řepu důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kousky. Z pomeranče vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte do sklovita (asi 3–5 minut). Přidejte nastrouhaný zázvor a smažte ještě minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájenou červenou řepu a dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-30 minut, dokud řepa nezměkne. Jakmile je řepa měkká, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku mírně vychladnout. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte pomerančovou šťávu a kůru. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru nebo vody. Polévku servírujte horkou. Můžete ji ozdobit lžičkou smetany nebo jogurtu a posypat čerstvou petrželí nebo koriandrem.
.
Tipy: Pro extra chuť můžete přidat trochu kari koření nebo chilli papričku. Polévka se dá uchovávat v lednici až 3 dny a chutná skvěle i jako studený pokrm.
.
Krémová polévka z batátů a kokosového mléka
.
Batáty jsou plné vitamínů a jejich přirozená sladkost skvěle ladí s krémovým kokosovým mlékem. Přidejte trochu kari koření a chilli pro příjemně ostrý zážitek. Tato exotická kombinace vás zahřeje od hlavy až k patě, navíc je velmi výživná a sytá.
Suroviny: 2 střední batáty, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 cm kousek čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého), 400 ml kokosového mléka, 750 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, limetková šťáva (na dochucení), čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu (volitelné)
.
Postup: Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kousky. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte do sklovita (asi 3-5 minut). Přidejte nastrouhaný zázvor a smažte ještě minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájené batáty do hrnce a dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud batáty nezměknou. Jakmile jsou batáty měkké, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku mírně vychladnout. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte kokosové mléko a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou podle chuti. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželí.
.
Tipy: Pro extra chuť můžete přidat kari koření nebo špetku chilli pro pikantnost. Polévka se dá uchovávat v lednici až 3 dny a chutná skvěle i jako studený pokrm.
.
Polévka z pečeného česneku a květáku
.
Kombinace květáku a pečeného česneku vytváří bohatou a krémovou strukturu s intenzivní chutí. Pečením se česnek zjemní a květák přidá jemnost. Tato polévka je skvělou volbou, pokud hledáte něco jemného, ale přesto s výrazným aroma. Přidejte pár krutonů nebo parmazán navrch.
Suroviny: 1 střední květák (asi 500 g), 1 hlavička česneku, 1 velká cibule, 2 lžíce olivového oleje, 750 ml zeleninového vývaru, 250 ml smetany (nebo kokosového mléka pro veganskou verzi), sůl, pepř, muškátový oříšek (volitelné), čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu (volitelné)
.
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršek hlavičky česneku, aby byly vidět stroužky. Pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte asi 30-40 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Poté nechte vychladnout. Zatímco se česnek peče, omyjte květák a nakrájejte ho na menší růžičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte do sklovita (asi 5 minut). Přidejte růžičky květáku a krátce osmahněte, přibližně 3-4 minuty. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 15-20 minut, dokud květák nezměkne. Pečený česnek vytáhněte z alobalu a vytlačte stroužky ze slupky. Přidejte je do hrnce ke květáku a cibuli. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu (nebo kokosové mléko) a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a případně muškátovým oříškem podle chuti. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvou petrželí nebo pažitkou.
.
Tipy: Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat více smetany nebo použít brambory, které se během vaření rozpadnou. Tato polévka z pečeného česneku a květáku je vynikající volbou na zahřátí během chladnějších měsíců!
.
Dýňová polévka s hruškou a tymiánem
.
Dýňová polévka je klasika, ale co ji trochu obměnit přidáním hrušky? Sladkost ovoce krásně doplní jemnou chuť dýně a tymián dodá svěží vůni. Tato polévka je překvapivě lehká a zároveň plná podzimních chutí, ideální na sychravé večery.
Suroviny: 1 střední dýně – hokkaido nebo máslová (asi 1 kg), 1 zralá hruška, 1 velká cibule, nasekaná, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany (nebo kokosového mléka pro veganskou verzi), čerstvý tymián (nebo 1 lžička sušeného tymiánu), sůl, pepř, dýňová semínka na ozdobu (volitelné)
.
Postup: Dýni a hrušku oloupejte a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte a nasekejte. Na středním ohni zahřejte olivový olej v hrnci. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte do sklovita (asi 5 minut). Přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte (asi 1 minutu), dokud nezavoní. Přidejte nakrájenou dýni a hrušku do hrnce a důkladně promíchejte. Přilijte zeleninový vývar a přidejte čerstvý tymián (nebo sušený). Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 20-25 minut, dokud dýně a hruška nezměknou. Jakmile je zelenina měkká, použijte tyčový mixér nebo přeneste směs do stolního mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu (nebo kokosové mléko) a promíchejte. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru nebo vody. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvými tymiánovými lístky a dýňovými semínky, pokud máte.
.
Tipy: Pro extra chuť můžete na začátku opéct na pánvi dýňová semínka a posypat jimi hotovou polévku. Tato polévka se skvěle hodí jako předkrm nebo lehká večeře a je ideální na chladné podzimní dny!
.
Polévka z cizrny a chorizo klobásky
.
Pro ty, kteří hledají něco sytého a pikantního, je tahle polévka to pravé. Cizrna dodá bílkoviny, chorizo klobáska zase výraznou, kouřovou chuť. Přidejte špetku papriky a rajčatový základ a máte polévku, která vás nejen zasytí, ale i skvěle zahřeje.
Suroviny: 200 g cizrny (suché nebo konzervované), 200 g chorizo klobásky, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 střední brambor, 1 plechovka (400 g) drcených rajčat, 1 litr zeleninového vývaru (nebo kuřecího), 1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené), 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu (nebo 1 lžička čerstvého), sůl, pepř, olivový olej na smažení, čerstvá petržel na ozdobu (volitelné)
.
Postup: Pokud používáte suchou cizrnu, namočte ji přes noc do vody a poté ji uvařte podle pokynů na obalu. Pokud používáte konzervovanou cizrnu, důkladně ji propláchněte a nechte okapat. Klobásky nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek nasekejte najemno, mrkev a brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte trochu olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájené chorizo a smažte ho asi 5 minut, dokud se nezačne zlatavě zbarvovat a neuvolní svou chuť. Do hrnce přidejte nasekanou cibuli, mrkev a česnek. Smažte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte nakrájený brambor, drcená rajčata, mletou papriku, kmín a tymián. Důkladně promíchejte a vařte další 2 minuty. Přilijte zeleninový vývar a přidejte cizrnu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 20-25 minut, dokud brambory nejsou měkké. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud chcete, můžete polévku na závěr rozmixovat tyčovým mixérem pro krémovější texturu. Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvou petrželí, pokud máte rádi.
.
Tipy: Pro více chuti můžete přidat také kousek uzené papriky nebo chilli pro pikantnější variantu. Tato polévka skvěle chutná s čerstvým chlebem nebo bagetou.
.
.
.
.
.
Recepty na podzimní polévky, jako jsou dýňová polévka s hruškou a tymiánem, krémová polévka z batátů a kokosového mléka nebo polévka z červené řepy s pomerančem a zázvorem, představuji ideální volbu pro chladné měsíce. Tyto polévky využívají sezónní suroviny, které jsou nejen chutné, ale také plné živin, jež posilují imunitu a dodávají energii. Snadná příprava a možnost uchování navíc zajišťuje, že si ji můžete připravit a vychutnat kdykoliv. S jejich lahodnými kombinacemi chutí a hřejivou konzistencí se stanou nepostradatelnou součástí vašeho podzimního jídelníčku, který vás zahřeje a potěší.