Vyhrajte nad jarní únavou

17.03.2023

Na jaro se po dlouhé zimě těší snad úplně každý a mnozí ho považují dokonce za nejkrásnější období v roce. Jak ale zatočit s únavou, která je pro tento čas tak typická? Pojem jarní únava není třeba vysvětlovat, protože většina z nás se s ní každoročně potýká. Je důsledkem dlouhého období bez slunečního svitu, omezeného pohybu, změny teplot i času a dalších faktorů. Pro náš organismus to znamená velkou změnu a chvíli trvá, než si na to zvykne a naladí se na „jarní režim“. Proto se v tento čas cítíme unavení a bez energie.

.

VRAŤTE TĚLU ENERGII přírodní cestou

.

Kávové smoothie

.

Suroviny: 240 ml sójového mléka, 30 ml hotové kávy, 1 lžíce kakaového prášku, 1 banán, 1 lžička chia semínek

.

Všechny ingredience kromě chia semínek vložíme do smoothie mixéru a rozmixujeme. Hotový nápoj nalejeme do sklenic a posypeme chia semínky. Tento nápoj je bohatý na hořčík, který patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle a přispívá např. ke snížení únavy a vyčerpání nebo správné činnosti nervové soustavy a svalů.

.

Borůvkové proteinové smoothie

.

Suroviny: 50 g vanilkového proteinu, 300 ml nízkotučného mléka, 1 banánu, 70 g mražených borůvek

.

Všechny suroviny vložíme do mixéru a umixujeme. Tento nápoj je bohatý na bílkoviny a minerály a je vhodný pro správnou regeneraci po fyzické zátěži.

Nápoj pro posílení imunity

.

Suroviny: 1 hrnec borůvek, 1 hrnek rybízu, 1 pomeranč, 1 mandarinka, 1 kiwi, 1 lžičky limetkové šťávy

.

Čisté a oloupané ovoce vložíme do mixéru, přidáme limetkovou šťávu a rozmixujeme. Pomocí tohoto nápoje doplníte tělu vitamin C, který je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému.

.

Špenátové smoothie

.

Suroviny: 3 banány, 200 g špenátu, 2 listy kapusty, 1 hrst petrželky kudrnky, 1 hrst goji (předem namočené), 1 hrst datlí (předem namočené), 1 sklenice vlažné vody

.

Všechny ingredience vložíme do mixéru a umixujeme. Tento koktejl vám dodá energii a je ideální pro čištění organismu.

.

.

.

.

.

Jarní nápoj pro očistu krve

.

Suroviny: 2 dcl vody, 1 ks citrónu, 1 lžíce medu, 1 hrst mladých kopřiv, olej

.

Do mixéru nalijeme vodu, přidáme kopřivy a důkladně rozmixujeme. Přecedíme přes síto nebo gázu. Z celého citronu si vymačkáme šťávu. Vzniklou tekutinu z kopřiv dochutíme rozpuštěným medem, šťávou z citronu a několika kapičkami kvalitního oleje, který je důležitý pro uvolnění některých vitamínů. Jarní nápoj pro očistu krve pijeme vychlazený, nejlépe hned čerstvý. Lze dochutit i malinovou nebo ananasovou šťávou.

.

Čisticí zázvorový nápoj

.

Suroviny:150 ml neperlivé nebo filtrované vody, 2,5 cm zázvoru, med

.

Zázvor oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme s vodou. Podle chuti osladíme medem. Tento nápoj má čisticí účinky.  Můžeme ho skladovat v lednici a užívat lžičku před každým jídlem.

.