Perníčky, vánočka nebo koňak? 10 chutných receptů, které do Vánoc zajisté stihnete

12.12.2022

Adventní čas patří k nejkrásnějšímu období v roce. Děti přečkaly obávané čerty, radují se z mikulášské nadílky a přípravy na Vánoce vrcholí. Sváteční nálada je cítit na každém kroku, u stánku s vánočním punčem a svařeným vínem, doma zase z nazdobeného chvojí a čerstvě upečeného cukroví.

Předvánoční období je ale také ve znamení nekonečného shonu, abychom měli na Štědrý den vše krásně nachystáno. Občas je těžké všechno postíhat a nezbláznit se z toho. Dárky, úklid, výzdoba, „ulovit“ kapra, připravit nejlepší bramborový salát, vánočku a samozřejmě napéct vánoční cukroví. Tradičně se s pečením vánočního cukroví začíná kolem Mikuláše. Ale nezoufejte, pokud jste ještě nezačali, máme pro vás pár typů na výborné kousky, které se dají péct na poslední chvíli …

.

Vánoční cukroví, které můžete péct na poslední chvíli

.

Medové perníčky, které jsou hned měkké

.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 125 g Hery, 2 vejce, 120 g medu, 1 lžička jedlé sody, 2 vrchovaté lžičky skořice, 3 lžičky perníkového koření, 1 lžíce rumu

.

Postup: Do mouky přidáme rozpuštěnou Heru s medem a ostatní suroviny. Těsto necháme na hodinu uležet v lednici. Vyválíme a vykrajujeme vánoční tvary. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 8-10 minut dozlatova.

Rychlé strojkové cukroví

.

Máte doma strojek na cukroví nebo kuchyňský robot s tvořítkem na výrobu cukroví? Pokud ano, můžete během chvilky vykouzlit krásné, a hlavně chutné cukroví různých tvarů.

.

Suroviny: 350 g hladké mouky 250 g Hery, 1 žloutek, 60 g cukru, 1 vanilkový cukr

.

Postup: Do mísy dáme všechny sypké suroviny, přidáme změklou a nakrájenou Heru, žloutek a zpracujeme těsto. Necháme odležet v lednici. Poté těsto vkládáme do strojku nebo do robota a tvoříme stejně velké dílky, které vkládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C dorůžova. Vzniklé cukroví můžeme spojit marmeládou a ozdobit čokoládou.

Rumové kuličky

.

Suroviny: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 kg piškotů, rum, čokoláda a kokos na obalení

.

Postup: Piškoty rozdrtíme a navlhčíme rumem (podle chuti). Máslo, cukr a žloutek utřeme, přidáme piškoty s rumem a promícháme. Tvoříme kuličky, které necháme do druhého dne vyschnout. Poté kuličky namočíme do čokolády a obalujeme v kokosu.

.

Rafaela

.

Suroviny: 1 sladké kondenzované mléko, 1 kg kokosu + kokos na obalení, 200 g loupaných mandlí

.

Postup: Z kokosu a kondenzovaného mléka vytvoříme hmotu, kterou necháme do druhého dne v lednici. Druhý den tvoříme kuličky s mandlí uvnitř, které obalíme v kokosu. Vkládáme do malých papírových košíčků.

Tradiční česká vánočka nesmí na Štědrý den chybět

.

Vánočka se peče většinou den před Štědrým dnem a vztahuje se k ní plno nejrůznějších tradic a zvyků. Mezi ty nejvíce podivné patří například to, že během zadělávání těsta nesmí nikdo v místnosti promluvit a během kynutí musí hospodyně skákat, aby těsto dobře nakynulo a vánočka se povedla. Receptů na vánočku je nespočet a každý má zajisté ten svůj nejlepší. A pokud ještě žádný nemáte, můžete vyzkoušet ten náš.

Vánočka

.

Suroviny: 560 g hladké mouky, 140 g cukru, 250 ml mléka, 30 g droždí, 2 vejce (1 na potření), 120 g másla, 1 lžička soli, 2 špetky muškátového květu, hrst rozinek předem namočených v rumu, kůra z 1 citronu, sekané mandle

.

Postup: Z trochu cukru, droždí a teplého mléka necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy dáme mouku, sůl, 1 vejce, zbytek cukru, rozpuštěné máslo, trochu rumu z rozinek, rozinky, muškátový květ, nastrouhanou citronovou kůru a cca 1 zbylého mléka. Zpracujeme těsto, podle potřeby přiléváme postupně zbylé mléko, popř. hladkou mouku, pokud je těsto moc řídké. Hladké těsto přikryjeme utěrkou a necháme min. 1 h kynout. Z těsta upleteme vánočku, kterou dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 min. odpočívat. Potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme 5 min. na 190 °C, poté troubu ztlumíme na 160 °C a pečeme ještě dalších 40 min.

.

.

.

Vánoční cukroví ze zbylých bílků

.

Pokud vánoční cukroví pečete z vlastních těst nebo doma připravujete domácí vaječný koňak, častokrát vám zbude větší množství nevyužitých bílků. Ale to vůbec nevadí, i z bílků se dají vykouzlit výborné kousky na vánoční stůl.

.

Ořechové suchary

.

Suroviny: 4 bílky, 100 g cukru krystal, 100 g hladké mouky, 50 g mandlí, 50 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů

.

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vmícháme cukr a ještě zašleháme. Nakonec přisypeme mouku a ořechy a vše zamícháme. Směs nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 35-40 min. na 180 °C (nesmí se lepit na špejli). Necháme vychladnout, vyklopíme z formy a ostrým nožem krájíme tenké plátky, které dáme ještě do trouby usušit cca na 100 °C dokud neztvrdnou.

.

Sněhové pusinky

.

Suroviny: 4 bílky, 200 g cukru krupice, 1 lžička octu, 1 lžička vanilkového aroma, 1 lžíce škrobu

.

Postup: Bílky vyšleháme a do hotového sněhu po lžicích zašleháme cukr a šleháme, dokud necítíme krupičky cukru mezi prsty. Poté přimícháme ocet, vanilkové aroma a škrob. Dále už nešleháme. Hotová hmota by měla být krásně tuhá a sněhově bílá. Sníh plníme do sáčků se zdobící trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme malé pusinky. Vložíme do trouby předehřáté na 100 ° zhruba hodinu až hodinu a půl (podle velikosti pusinek). Během pečení troubu několikrát otevřeme, abychom vypustili vlhkost a pusinky nepraskaly. Po usušení troubu vypneme a pusinky necháme v troubě vychladnout.

Kokosky

.

Suroviny: 3 bílky, 210 g krupicového cukru, 100 g strouhaného kokosu, 1 lžička marmelády (jahodová, meruňková, …)

.

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po lžičkách zašleháme cukr. Nádobu se sněhem vložíme do vodní lázně a šleháme, dokud není směs teplá. Vyjmeme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí. Nakonec zašleháme kokos a marmeládu. Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou klademe malé hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C dorůžova.

.

.

.

A co se zbylými žloutky? Domácí „vaječňák“ je jasnou volbou …

.

Rychlý domácí vaječný koňak (nevařený)

.

Suroviny: 6 žloutků, 200 g cukr moučka, 2 vanilkové cukry, 2 neslazeného kondenzované mléka, 1 slazené kondenzované mléko, 500 ml rumu, 500 ml svařeného mléka

.

Postup: Žloutky utřeme s cukry dohladka. Poté přidáme kondenzovaného mléka, rum a vychlazené svařené mléko. Promícháme, nalijeme do lahví a dáme do lednice.

.

Vařený vaječný koňak

.

Suroviny: 6 žloutků, 100 ml kondenzovaného mléka, 200 g cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 250 ml smetany ke šlehání, 250 ml rumu

.

Postup: Smetanu, kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr dáme do hrnce, rozmícháme a přivedeme k varu a poté odstavíme. Do mísy dáme žloutky se zbytkem cukru a vyš °leháme dohladka. Za stálého míchání přiléváme horkou směs smetany, a nakonec vše vlijeme zpátky do hrnce. Za stálého míchání necháme pomalu zhoustnout (při cca 80 °C) přibližně 5-10 minut. Poté stáhneme z plamene a dál mícháme, přilijeme rum a promícháme. Vychlazený nápoj plníme do sklenic a uchováváme v lednici.