Objevte kouzlo parní trouby a poznejte nové chutě

22.03.2024

Využití páry při pečení je moderním kulinářským trendem. Parní režim v troubách umožňuje pečení bez oleje, což je nejen zdravější, ale také pomáhá potravinám udržet si více přirozené chuti a vůně. Nechte se unést do světa, ve kterém bude každé sousto plné šťavnatosti a bez ztráty důležitých živin.

.

Jak vybrat tu pravou parní troubu pro vaše kulinářské dobrodružství

.

Při výběru parní trouby je třeba zvážit několik faktorů. Nejdůležitější je volba intenzity páry a přizpůsobitelnost nastavení podle vašich kulinářských potřeb. Dobrá parní trouba by měla umožňovat snadnou regulaci vlhkosti a teploty, aby se dosáhlo optimálních výsledků při různých typech pečení. Některé trouby nabízejí také parní čištění, což je fantastická funkce pro snadné udržování čistoty bez použití drahých chemikálií.

.

Parní trouba Steam+ Concept ETV8960bcN umožňuje volbu ze tří intenzit dávkování páry a regulaci teploty v rozmezí od 30 do 250 °C. Samozřejmostí je také parní čištění, které zajistí rychlé, jednoduché a vysoce účinné čištění vnitřního prostoru trouby bez chemie.

Dalším klíčovým aspektem je kapacita a design trouby, které by měly odpovídat velikosti vaší kuchyně a stylu vašeho vaření.

.

Zdravé vaření s unikátní chutí a texturou

.

S parní troubou se loučíme s přebytečnými tuky a oleji, které jsou běžně používány při vaření a pečení. Díky tomu si můžete být jisti, že vaše jídlo bude nejen lahodné, ale také zdravé, protože si uchová důležité vitamíny a živiny.

.

Jedním z hlavních lákadel parní trouby je schopnost zachovat přirozenou chuť a texturu potravin. Vaše jídlo zůstane šťavnaté a chutné, jak si to zasloužíte. Upečené pečivo bude měkké uvnitř a křupavé zvenku, maso bude šťavnaté a měkké.

.

Co všechno můžete dělat v parní troubě?

.

  40 °C

   kynutí těsta – těsto na povrchu bude krásně vláčné

  40-43 °C   

   rozpouštění medu bez ztráty živin (cca 8 h)

  40-60 °C

   rozmrazování

  55 °C 

   ryby

  55-60 °C

   sous-vide (ryby, zelenina)

  60-65 °C

   sous-vide (maso, drůbež)

  60-65 °C 

   vepřová panenka

  75 °C 

   kuřecí/krůtí prsa

  85 °C 

   maso

  100 °C 

   přílohy – rýže, brambory, knedlíky

.

Tajemství dokonalé kůrky

.

Jak je to možné, že něco tak jednoduchého jako pára může způsobit tak obrovskou transformaci v pečení? Tajemství spočívá v její schopnosti dodávat těstu právě to, co potřebuje - vlhkost. Během pečení pára uchovává těsto vláčné a pružné, což je klíčem k dokonalému nárůstu a vytvoření křupavé, zlaté kůrky.

.

Kromě toho pára zabraňuje předčasnému tvrdnutí povrchu pečiva, což umožňuje, aby se pečivo dál rozpínalo a formovalo. Takže, ať už pečete bagety, které by se neztratily na pařížských ulicích, nebo chléb s křupavou kůrkou, který by mohl sloužit jako předmět závisti ve vaší místní pekárně, využití páry je tím pravým klíčem k úspěchu.

Chléb, který vychází z parní trouby, není jen obyčejný chléb. Je to chléb, který vypráví příběh - příběh vláčnosti, křupavosti a neodolatelné chuti. Pára při pečení zajišťuje, že chléb zůstane uvnitř šťavnatý, zatímco vnější kůrka dosahuje dokonalé křupavosti. Tento kontrast textur je tím, co dělá chléb tak nezapomenutelným.

.

Vlhkost v troubě navíc pomáhá rozvíjet hlubší chuťový profil, což znamená, že každé sousto je plné bohatší a intenzivnější chuti. Ať už je to kváskový chléb nebo jednoduchý bílý chléb, použití páry při pečení promění každý recept v dílo, které je radostí nejen pro chuťové pohárky, ale i pro duši.

.

Nebojte se být kreativní. Přidejte do svého pečiva bylinky, semínka nebo dokonce sušené ovoce, aby každý kousek byl originálním dílem. A co víc, s parní troubou můžete experimentovat i s pečením bez oleje, což přináší zdravější alternativu tradičního pečení.

.

Kreativní recepty, které oživí vaši kuchyň

.

Pečení s párou vás neomezuje pouze na tradiční pečivo. Otevírá dveře do světa nekonečných možností. Můžete experimentovat s recepty z celého světa, od francouzských baget přes italské ciabatty až po pářené buchty, které jsou populární v asijských kuchyních a nyní si je můžete připravit přímo ve vaší kuchyni s pomocí parní trouby. Tyto lahodné malé poklady jsou jemné, vláčné a ideální pro experimentování s různými náplněmi, od sladkých po pikantní.

S párou můžete nejen objevovat recepty z různých koutů světa, ale také adaptovat tradiční recepty a přinést do nich nový rozměr. Je to jako vydat se na kulinářskou expedici, kde každý recept je novým dobrodružstvím, každá chuť novým objevem.

.

Související články

.

Jaké výhody přináší pečení v páře?