Nepodceňujte námrazu v lednici. Může vám výrazně zvýšit spotřebu energie

17.01.2023

Odmrazování lednice a mrazáku nepatří mezi nejoblíbenější domácí práce, ale určitě se tuto činnost nevyplácí podceňovat. Nejenže vzniklá námraza zhoršuje manipulaci s šuplíky, snižuje orientaci v mrazáku, ale především znehodnocuje uložené potraviny a zvyšuje spotřebu energie.

Proč vzniká námraza v lednici?

.

Z důvodu zvýšené vlhkosti.

.

Jak můžu snížit riziko vzniku námrazy?

.

Na zvýšené vlhkosti uvnitř lednice se nejčastěji podílí tyto faktory: časté otevírání, vkládání teplých jídel nebo nedostatečně zabalené či uzavřené potraviny.

.

Jaký vliv má námraza na spotřebě energie?

.

Námraza v lednici a mrazáku velmi znatelně zvyšuje spotřebu energie. Čím více námrazy, tím větší spotřeba. Pouhé 3 mm námrazy dokáží zvýšit spotřebu energie o 30 %, jeden centimetr zvyšuje vaše účty za elektřinu dokonce až o 75 %.

.

Kdy je vhodné lednici odmrazovat? Právě teď, v zimních měsících

.

Odmrazování lednice se doporučuje provádět pravidelně minimálně 1x, lépe však 2x do roka. Nejlepším obdobím pro odmrazování jsou zimní měsíce. Chladné počasí vám usnadní uskladnění potravin po dobu odmrazování a snižuje riziko jeho znehodnocení. Uložené potraviny stačí vyskládat do koše nebo do krabice a umístit na balkón, terasu či kamkoliv ven. Námraza si však čas nevybírá. Pokud ji v lednici zaznamenáte, odmrazování neodkládejte. V letních měsících si ho ale naplánujte na brzké ranní nebo večerní hodiny a potraviny zabalte do novin a umístěte nejlépe do přenosných chladicích boxů nebo termotašek. Pokud vám jídlo během rozmrazování roztaje, doporučujeme ho zkonzumovat. Opětovné zamrazení by vám mohlo způsobit nepříjemné střevní potíže. Další variantou je tepelné zpracování a následné zamražení uvařeného jídla.

.

Jak rychle a jednoduše odmrazit lednici a mrazák?                                                      

.

Každý z nás zná pár zaručených triků, jak urychlit rozmrazování lednice a mrazáku. Někdo dává přednost hrncům s horkou vodou, jiný soli a další zase fénu. Všechny varianty velmi účinně urychlují tání ledu. Jakmile led začne povolovat, můžete mu pomoci dřevěnou nebo plastovou špachtlí nebo vařečkou. Ať už upřednostníte jakýkoliv postup, před zahájením odmrazování spotřebič vypněte, vytáhněte z něj šuplíky a police, připravte si vhodné nádoby a suché hadry na zachycení vody.

Jak vyčistit lednici?

.

Máte-li odmrazeno, přichází na řadu vyčištění vnitřních prostor lednice včetně těsnění. Pokud nechcete utrácet za drahé prostředky, plně si vystačíte také s obyčejným octem, který přidáte do teplé vody. Před opětovným spuštěním vyčištěné prostory důkladně vysušte.

.

Už žádné odmrazování

.

Pokud plánujete koupi nové lednice, doporučujeme vybírat modely vybavené beznámrazovou technologií Total No Frost. Díky tomu máte jistotu, že budete od odmrazování spotřebiče navěky osvobozeni. Funkce Total No Frost zamezuje tvorbě námrazy uvnitř celého spotřebiče. Díky tomu vede ke značným úsporám energie a šetří vaši peněženku.

.

.

.

.

.

Jaký je rozdíl mezi Total No Frost a No Frost?

.

V obou případech se jedná o beznámrazový systém. Zatímco u No Frost se tato technologie týká výhradně mrazáku, Total No Frost zahrnuje celý spotřebič. Námraza se tedy netvoří v mrazicí ani v chladicí části lednice. Obecně však platí, že beznámrazový systém je šetrnější k potravinám, ušetří vám spousty času s rozmrazováním a přispívá k úspoře energie.