Jak zvládnout vánoční úklid?

15.12.2022

Vánoční přípravy zahrnují také všemi velice oblíbený úklid. Někdo ho bere pořádně se vším všudy, jiní uklidí jen tak trochu. Ani jedno není špatně. Je ale důležité, abyste se z toho nestresovali a nekazili jste sobě a vaším blízkým vánoční atmosféru. Jak tedy takový úklid zvládnout? Dáme vám pár tipů.

Co chci uklidit?

j

Prvním a hlavním bodem je sepsání si všech uklízecích činností, které chcete před Vánocemi stihnout. Budete-li mít všechno přesně vypsané, tak na nic nezapomenete a budete stále v obraze, jak na tom s úklidem jste, a co vám ještě chybí. Tak co si do seznamu napíšete? My vám sepíšeme nějaké tipy a vy sami se rozhodněte, jak moc je daný úklid pro vás důležitý, a když tak ho do svého TO DO LISTU nezařazujte.

  • Vysát
  • Vytřít
  • Utřít prach
  • Utřít lustry
  • Umýt okna, rámy a parapety
  • Umýt dveře a futra
  • Vyleštit zrcadla
  • Vyprat záclony a závěsy
  • Zalít květiny
  • Vyleštit spotřebiče, nábytek a vše zapatlané
  • Srovnat oblečení ve skříni

Dejte činnostem termín

x

Rozplánovat si úklid je nejlepší taktika, jak se vyhnout šílenství, které nastane, když zjistíte den předem, že vás toho ještě spousta čeká. Klidně si na každý den dejte jednu nebo dvě činnosti. Nezabere vám to moc času a budete mít možnost v daném dni si zařídit další povinnosti. Jak bude vypadat váš plán úklidu? My jsme si to rozplánovali takto:

x

17. prosince – umýt okna, vyprat záclony a vyleštit zrcadla

x

18. prosince – to je neděle a v neděli se odpočívá

x

19. prosince – umýt dveře a futra a utřít lustry od prachu

x

20. prosince – vyleštit zapatlané spotřebiče, nábytek a setřít prach po celé domácnosti

x?

21. prosince – zalít kytky, srovnat si oblečení ve skříni

x

22. prosince – už jen pofackujeme to, co vidíme

x

Když se na to podíváte, tak nám bude stačit pět dní na nějaký postupný vánoční úklid a ještě nám zbývají dva dny do Vánoc, kdy se můžeme už plně věnovat přípravám na Štědrý den.

Zjistit, co můžu udělat já, a co může udělat někdo jiný

n

Možná jste si všimli, že jsme do našeho rozvrhu nesepsali vysávání a vytírání. U toho totiž víme, že ho udělá někdo za nás, a tím někdo je robotický vysavač. Když si vyberete takový, který zvládne i vytírat, zabijete dvě mouchy jednou ranou, a to se během příprav na Vánoce vážně hodí. Některé jsou dokonce vybaveny UVC světlem, takže vám domácnost pomohou i vydezinfikovat. Zvolíte-li si robotický vysavač se zásobníkem na prach, nemusíte se dokonce o vysavač vůbec starat, pouze ho navedete, kde má uklízet nebo mu nasadíte nádobku na vodu, když budete chtít, aby vytíral. Toť vše.

x

x

S utíráním prachu vám pomohou zas ruční vysavače. Nejenom, že jste ekologičtí, protože nevyužíváte vlhčené ubrousky, ale také je to daleko rychlejší. Prach díky silnému výkonu ihned putuje do sběrné nádoby a vy hned vidíte, jak pomalu mizí z vašich polic, skříní a parapetů.

x

d

Zaúkolujte doma také svou rodinu. Netáhněte všechno sama/sám. Řekněte si o pomoc manželovi nebo dětem. Manžela třeba požádejte o utření lustrů, na což může využít ruční vysavač a bude to mít hned hotové a dětem dejte za úkol třeba utírání dveří. Uvidíte, jak vám takto malá pomoc ulehčí práci.

x

Pár tipů na konec

x

  • Zpříjemněte si úklid, ať vám rychleji utíká. Pusťte si k tomu do uší hudbu, podcasty či nějaké rozhovory. Nebo si do pozadí zapněte váš oblíbený seriál či film, ale pozor, je lepší, když už ho znáte, protože nemáte tendenci si neustále k němu sedat a zůstávat u něho.

c

  • Držte se pravidla „odshora dolů“. Jdete-li uklízet nějakou část, nejprve například utřete lustr a až potom vysajte, protože když to uděláte obráceně, akorát si přidáváte práci a můžete vysávat znovu.

d

  • Nezdržujte se u jednotlivých činností. Neprohlížejte si staré fotografie a nečtěte si dávné dopisy. To si můžete napsat do plánu a udělat to například až po Vánocích. Teď dělejte přesně to, co jste si zadali.

d

  • Využívejte všechny pomocníky, co doma máte. Koupili jste si někdy například parní čistič? Využijte ho a ukliďte s ním všechny podlahy, které zároveň budete mít skvěle vydezinfikovaný. Využijte tyčový, robotický i ruční vysavač. Nebojte si práci ulehčit.