Jak zpracovat jahody chutně, rychle a do zásoby

07.06.2023

Sezóna jahod je v plném proudu a možná i vy přemýšlíte, co všechno si z tohoto lahodného ovoce připravit. Ať už vám červenají na zahrádce nebo je máte z obchodu či samosběru, máme pro vás pár tipů na jejich chutné zpracování.

Věděli jste, že ...

  • Jahoda není plod ani bobule, ale zbytnělé květní lůžko
  • Jahodník patří v rostlinné říši do stejné rodiny jako růže
  • Jahody je lepší mýt v misce s vodou, neztratí své aroma jako při mytí pod tekoucí vodou
  • Jahody fungují jako afrodiziakum díky obsahu zinku a antioxidantů
  • Ideální čas na sbírání jahod je ráno
  • Jahody jsou skvělým zdrojem vitamínu C – mají ho podobné množství jako citrusové plody
  • Jahody jsou skvělým pomocníkem při dietě – jsou nízkokalorické, snižují chuť k jídlu a pomáhají redukovat tělesnou hmotnost

Chcete zahnat mlsnou?

.

Jahodová panna cotta

.

Suroviny: 2 smetany ke šlehání (33 % a 250 g), 6 lžic cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 3 plátky želatiny

.

Postup: Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Do malého hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a semínka z vanilkového lusku a zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, želatinu vyždímejte a rozmíchejte ve smetaně. Směs nalijeme do menších skleniček a dejte ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc.

.

Suroviny na jahodový přeliv: 300 g čerstvých jahod, 1 lžička medu, 1 lžíce limetkové šťávy

.

Postup: Všechny suroviny rozmixujte a nalijte na ztuhlou panna cottu.

.

Ozdobte čerstvými jahodami a lístkem máty.

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

.

Suroviny na knedlíčky: 1 tvaroh (250 g), 150 g dětské krupice, 20 g změklého másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, citronová kůra

.

Postup: Všechny suroviny vložte do mísy a zpracujte těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte krupici. Dejte odležet na hodinu do lednice. Poté z těsta vytvořte malé kuličky (cca jako vlašský ořech), vložte do vroucí vody a na mírném ohni povařte, dokud knedlíčky nevyplavou na hladinu.

.

Suroviny na jahodovou omáčku: 250 g čerstvých jahod, 50 g cukru, 1 lžička kukuřičného škrobu, 80 ml vody (dle potřeby), citronová šťáva

.

Postup: Jahody očistěte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Přidejte cukr, trochu vody a promačkejte. Přiveďte k varu, přidejte škrob rozmíchaný ve zbytku vody. Nechte projít varem a nakonec ochuťte šťávou z citrónu. Kdo chce, může omáčku nakonec rozmixovat.

.

Tvarohové knedlíčky dejte do talíře, zalijte omáčkou a ozdobte kousky jahod a lístky máty.

 

Jahodový koláč

.

Suroviny na korpus: 200 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 1 žloutek, 50 g cukru moučka, špetka soli

.

Náplň: 250 g tučného tvarohu, 1 vejce, 1 bílek, 60 g cukru, 2 lžíce cukru, špetka soli

.

Na ozdobení: dortové želé, jahody

.

Postup: Všechny suroviny na korpus vložte do mísy a zpracujte v hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a vložte na půl hodiny do lednice. Poté těsto vyválejte a přeneste do koláčové formy. V míse ušlehejte tvaroh s cukrem a žloutkem. V druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli a opatrně přimíchejte do tvarohového krému. Náplň dejte na těsto koláče a pečte 45 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C. Koláč nechte vychladnout a poté navrch ozdobte jahodami, které nakonec přelijte dortovým želé (připravte podle návodu).

Dort Pavlova

.

Suroviny na korpus: 4 bílky, 200 g cukru krupice, 1 lžička octu, 1 lžička vanilkového aroma, 1 lžíce škrobu

.

Suroviny na ozdobení: 3 smetany ke šlehání (33%), čerstvé jahody

.

Postup: Bílky vyšlehejte na sníh, poté po lžičkách zašlehejte cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud nebudete cítit krupičky cukru mezi prsty. Nakonec přimíchejte ocet, vanilkové aroma a škrob. Hmota by měla být krásně tuhá a sněhově bílá. Plech vyložte pečicím papírem, směs dejte doprostřed plechu a rozetřete do tvaru dortu. Troubu předehřejte na 150 °C, vložte dort a okamžitě ztlumte na 140 °C. Po 15 minutách ztlumte teplotu na 130 °C a pečte ještě 75 minut. Během pečení troubu neotevírejte. Po dopečení nechte dort v troubě vychladnout. Nejlépe je dort upéct večer a nechat ve vypnuté troubě do rána. Nakonec dort ozdobte šlehačkou a čerstvými jahodami.

.


.

Chleba s jahodami

.

Zní vám to podivně? Vyzkoušejte a uvidíte, jaká pochoutka může být obyčejný krajíc chleba s jahodami. Stačí ho lehce potřít máslem, pokrájet plátky jahod a pocukrovat. Jeden vám stačit zaručeně nebude.

Jahodové osvěžení pro děti i dospělé

.

Jahodové mojito

.

Suroviny: 10 jahod, 3 lžičky třtinového cukru, šťáva z 1 limetky, 8 lístků čerstvé máty, velký panák bílého rumu, sodovka, drcený led

.

Postup: Do vyšší sklenice dejte šťávu z limetky, lístky máty a cukr. Vše rozmačkejte, aby se uvolnily vůně. Přidejte rum a nakrájené jahody. Zasypte drceným ledem, dolijte sodovkou a promíchejte.

.

Tip: Stejným způsobem si můžete připravit i nealkoholickou verzi jahodového mojita pro děti, jen nezapomeňte vynechat rum.

Jahodový koktejl

.

Suroviny: 10 jahod, 150 g zakyslé smetany, mléko, moučkový a vanilkový cukr

.

Postup: Jahody, smetanu a cukr (množství podle chuti) vložte do vyšší nádoby a rozmixujte. Nalijte do sklenice, doplňte mlékem a promíchejte.

Domácí jahodová limonáda

.

Suroviny: 0,5 kg jahod, 6 lžiček třtinového cukru, šťáva z 1 citronu, perlivá voda

.

Postup: Jahody s cukrem rozmixujete na pyré, přendejte do džbánu, přidejte šťávu z citrónu, led a zalijte perlivou vodou.

.


.

Domácí jahodové nanuky s kokosovým mlékem

.

Suroviny: 300 g jahod, vanilkový cukr, 2 lžičky medu, 200 g kokosového mléka, 150 g tvarohu

.

Postup: Všechny suroviny rozmixujte, nalijte do nanukových formiček a dejte přes noc do mrazáku.

Jahodová dřeň

.

Suroviny: 0,5 kg jahod, cukr krupice, šťáva z citronu nebo limetky

.

Postup: Jahody omyjte, vložte do mísy, přidejte cukr, citronovou šťávu a rozmixujte. Přendejte do vhodné nádoby nebo malých kelímků a nechte zamrazit.

Chcete si pochoutky z jahod dopřát po celý rok?

.

Jahodová marmeláda

.

Suroviny: 1 kg čerstvých jahod, 350 g želírovacího cukru, 1 lžíce citronové šťávy

.

Postup: Jahody opláchněte, nakrájejte na menší kousky a vložte do velkého hrnce. Přidejte cukr a šťávu z citronu a promíchejte. Přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na střední teplotu a nechte 10 minut povařit. Průběžně sbírejte pěnu. Směs promixujte tyčovým mixérem, ne úplně dohladka, v marmeládě nechte menší kousky jahod. Horkou marmeládu nalijte do sklenic, dobře uzavřete a postavte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a poté skladujte na tmavém místě.

.


.

Sušené jahody

.

Jahody omyjte a nechte důkladně oschnout. Na sušení nepoužívejte přezrálé nebo nedozrálé plody. Zbavte je zelených stopek a nakrájejte na plátky max. 0,5 cm široké. Rozložte je na plata sušičky tak, aby se jednotlivé plátky nedotýkaly a nepřekrývaly. Sušte při teplotě 60 °C cca 10 hodin. Po ukončení sušení by měly být jahody krásně křehké a na dotek úplně suché. Usušené jahody nechte vychladnout a poté skladujte ve vzduchotěsných obalech na tmavém a chladném místě.

.

Sušené jahody můžete využít na mnoho způsobů. Pro zdravé mlsání, na ochucení kaše, jogurtu, müsli či granoly. Poslouží také na ozdobení pohárů, domácí čokolády a nejrůznějších dezertů.

.


.

Jahodový kompot

.

Suroviny: 1 kg jahod, 0,5 l vody, 1 kg cukru, šťáva z 1 citronu, špetka kyseliny citronové, kůra z poloviny citronu

.

Postup: Na kompot volte tvrdé, nepoškozené a spíše menší jahody, které se vám lépe vejdou do skleniček. Jahody důkladně omyjte a zbavte zelených stonků. Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a na mírném ohni svařte. Odstavte a nechte lehce vychladnout. Přisypte jahody, přidejte citronovou šťávu, kyselinu citronovou a promíchejte. Jahody i s nálevem naplňte do čistých zavařovacích sklenic, důkladně uzavřete a zavařte. K zavařování můžete využít zavařovací hrnec nebo sklenice vyskládat do hlubokého plechu s vodou a sterilizovat při teplotě cca 100 °C přibližně 15 minut v troubě. Hotové kompoty skladujte na tmavém místě.

.