Jak vyčistit linoleum bez chemie

17.04.2023

Linoleum je oblíbenou krytinou mnoha domácností. Nabízí nepřeberné množství vzorů a barev a hodí se do každé místnosti. Uchovejte si jeho krásný vzhled bez nákupu drahých přípravků. Vše potřebné najdete totiž doma ve skříni.

.

Stejně jako u ostatních podlah nejdříve povrch důkladně zameťte nebo vysajte. Podlahu následně vytřete teplou mýdlovou vodou. Pokud chcete docílit krásného lesku přidejte do vody trochu octa. Stejného výsledku dosáhnete také s aviváží na prádlo, která vám navíc domácnost krásně provoní.

Rady a tipy na údržbu linolea

  • Šmouhy od bot a nábytku – stačí odstranit klasickou gumou a následně setřít
  • Stopy od propisky – smícháme hrubozrnnou kuchyňskou sůl s několika kapkami octa, směs naneseme na počmáraná místa a necháme chvíli působit, poté setřeme
  • Stopy od inkoustu – navlhčete zápalnou část sirky a tímto koncem znečištěné místo vyčistěte
  • Rez – k odstranění skvrn od rzi pomůže citronová šťáva, kterou na poškozená místa nalijte a po chvíli setřete
  • Vyblednutí – pokud je vaše lino zašlé a vyblednuté, k navrácení staré krásy pomůže obyčejný ocet a teplá voda (v poměru 4 PL na 1 l vody). Tímto roztokem podlahu navlhčete, nechte přibližně 30 min. působit a poté vydrhněte.
  • Tmavé skvrny – lehce vyčistíte pomocí kysaných mléčných výrobků (kyselé mléko, kefír, podmáslí, zákys, jogurt apod.). Potřete jimi tmavý flek, nechte 30 min. působit a umyjte.
  • Zažloutlé skvrny – vyčistíte také pomocí kyselého mléka nebo pomocí teplé vody s šamponem na vlasy
  • Velmi znečištěná místa – k odstranění silných nečistot můžete využít vodu, ve které se vařily brambory
  • Běžná údržba a lesk – dalším jednoduchým přípravkem na běžnou údržbu lina je obyčejný šampon na vlasy, který stačí rozmíchat v teplé vodě. Vzniklým přípravkem podlahu vytřete a uvidíte, jak se bude krásně lesknout a opět vyniknou její barvy.
  • Staré, zašlé lino – ani staré a léty zašlé lino nemusíme hned vyhazovat. Chce to jen trochu práce a trpělivosti. Připravíme si roztok z teplé vody a žlučového mýdla, kterým podlahu důkladně vykartáčujeme.

.

Čemu se vyvarujte?

.

Na linoleum nepoužívejte žádné drsné čističe, jako jsou například tekuté písky, dále pak rozpouštědla, petrolej, benzin, terpentýn nebo třeba bělidla. Mohly by poškodit strukturu lina a narušit jeho barvu.

.

.

Ideální pomocníci na úklid tvrdých podlah

.

S úklidem linolea vám pomohou vysavače opatřené parketovou hubicí nebo hardfloor kartáčem, který je určený na úklid tvrdých podlah. Nesmíme zapomenout ani na parní mopy, které vám podlahu navíc i dezinfikují. Horká pára dokáže rozpustit veškeré nečistoty a zahubit až 99 % bakterií bez chemických prostředků.

.

.

.

prohlédněte si všechny sáčkové vysavače a bezsáčkové vysavače s parketovou hubicí

.

prohlédněte si všechny robotické vysavače a tyčové vysavače s kartáčem na tvrdé podlahy

.

prohlédněte si všechny parní mopy a čištiče

.


.

Parketová hubice je určena pro úklid veškerých tvrdých podlah, které v domácnosti máte. Je speciálně navržena pro šetrný úklid, abyste si podlahu nepoškrábali nebo jinak nepoškodili.

Kartáč na tvrdé podlahy (Hardfloor) dokáže díky měkkému povrchu se speciálními vlákny zachytit až 3x více nečistot včetně miniaturních částic. S tímto kartáčem dosáhnete efektivního a zároveň šetrného úklidu bez poškrábaných podlah.

Parní čištění je založené na kombinaci tlaku a vysoké teploty kolem 100 °C. Horká pára dokáže zahubit až 99 % bakterií, které se v domácnosti běžně vyskytují, a rozpustí všechny nečistoty. Úklid pomocí páry je rychlý, vysoce účinný a zároveň šetrný k životnímu prostředí, protože nevyžaduje použití chemických prostředků. Uklizený povrch je dokonale čistý a dezinfikovaný. Parní čističe navíc nevíří prach po domácnosti, takže jsou vhodné pro rodiny s malými dětmi, alergiky a astmatiky.

.

.