Jak ušetřit za jídlo v době neustálého zdražování potravin?

28.11.2022

Odpověď je jednoduchá. Přestaňte s jídlem plýtvat a včas si prodlužte jeho trvanlivost. Předejdete tak jeho znehodnocení a zbytečnému vyhazování prošlých zásob. A jedním z nejúčinnějších způsobů, jak si své potraviny uchovat co nejdéle čerstvé, je vakuování.

Největší výhodou vakuového balení je zajisté úspora peněz. Určitě se vám občas stává, že v lednici naleznete jídlo, které už má své nejlepší období za sebou a putuje do koše. Kazivost jídla způsobuje oxidace. Tomu můžete jednoduše předejít, pokud své zásoby budete uchovávat ve vakuu.

.

Vakuování spočívá v tom, že ze sáčků nebo speciálních nádob, ve kterých máte potraviny uložené, odsajete vzduch. Vakuum snižuje oxidaci potravin, která ovlivňuje jejich nutriční hodnotu, chuť i celkovou kvalitu. Současně brání množení bakterií, které urychlují kazivost jídla a znehodnocují jeho výživovou hodnotu. Vakuované potraviny vám vydrží až několikanásobně déle čerstvé a uchovají si nejen vitamíny a důležité živiny, ale také přirozenou chuť, vůni i barvu.

Výhody vakuování

  • Prodlužuje čerstvost potravin – ve vakuu vydrží až 8x déle čerstvé (záleží na druhu skladované potraviny)
  • Předchází plýtvání jídlem – umožňuje efektivně skladovat zbytky jídla
  • Zpomaluje kazivost jídla – vakuum chrání jídlo před plísněmi a bakteriemi
  • Zachová živiny, barvu i chuť potravin
  • Umožňuje vaření metodou Sous-Vide
  • Vhodné na Dry-Aging – pro suché zrání hovězího masa
  • Urychluje a zkvalitňuje marinování masa – ve vakuu cca 20 min., běžným způsobem cca 8 h
  • Šetří místem – potraviny vakuované v sáčku zaberou při skladování mnohem méně místa
  • Zamezí šíření pachů – vhodné především pro skladování aromatických sýrů
  • Chrání potraviny před spálení mrazem – dlouhodobé a šetrné uchování zásob v mrazáku
  • Ochrana předmětů před poškozením, vlhkostí i prachem (např. důležité dokumenty, fotografie, šperky)
  • Uchování předmětů v suchu – ochrání před navlhnutím doklady, peníze, zápalky, léky a další předměty, pokud se chystáte např. na vodu, hory nebo kempovat

.

Jaké potraviny je vhodné vakuovat?

.

Vakuovat můžete téměř všechny potraviny, které v domácnosti máte. Mezi nejčastější patří maso, ovoce, zelenina, pečivo nebo sypké a sušené potraviny. Vakuovat můžete také hotová jídla a další nesnědené pochoutky včetně tekutých, k jejichž skladování slouží speciální vakuovací dózy.

.

.

Jak uchovat maso, aby vydrželo co nejdéle?

.

Nejběžnější způsob, jak uchovat zásoby masa na pozdější časy, je mražení. Abychom předešli jeho znehodnocení a případnému spálení mrazem, doporučujeme maso před vložením do mrazáku vakuovat. Maso si tak zachová přirozenou barvu, chuť i strukturu. Vakuovat můžete samozřejmě jakékoliv potraviny do mrazáku, prodloužíte tím jejich trvanlivost a zároveň šetříte místem.

.

Marinováním ve vakuu získáte nejlepší maso na gril

.

Marinování masa ve vakuu má řadu výhod. Jedna z hlavních je značná úspora času. Vakuum způsobí roztažení tkáně, takže maso lépe vstřebává marinádu. Naložené bude za pouhých 20 minut, oproti běžnému způsobu, který trvá přibližně 8-10 hodin. Další přednost oceníte při konzumaci. Maso marinované ve vakuu je křehčí a chutnější. Rádi byste vyzkoušeli, ale nechce se vám čekat na příští grilovací sezónu? Zkuste elektrický gril, se kterým můžete grilovat v pohodlí domova po celý rok.

.

Sous-vide aneb příprava pokrmů ve vakuu

.

Sous-vide patří mezi kuchařskou metodu, během které se vakuované potraviny pomalu a při nízké teplotě vaří ve vodní lázni. Nejčastěji se využívá na přípravu masa, ryb nebo zeleniny. Jedná se o moderní a zdravý způsob vaření, během kterého si potraviny uchovají veškeré živiny, barvu, šťávu, chuť i aroma.  Maso připravené metodou sous-vide je jemnější, křehčí a šťavnatější.  

Jak dlouho vakuované potraviny vydrží?

.

V tabulce níže naleznete přibližné údaje o trvanlivosti vakuovaných a nevakuovaných potravin v různých skladovacích prostředích.

.

Potraviny s pokojovou teplotou Vakuované Nevakuované
Chleba 6-8 dní 1-2 dny
Balené sušenky 12 měsíců 4-6 měsíců
Těstoviny, rýže 12 měsíců 5-6 měsíců
Mouka 12 měsíců 4-5 měsíců
Mletá káva, čaj 3-6 měsíců 12 měsíců
Ořechy 12-24 měsíců 1-2 měsícd

.

Chlazené potraviny                       Vakuované    Nevakuované
Maso červené 8-9 dní 3-4 dny
Maso bílé 6-9 dní 2-3 dny
Ryby 4-5 dní 1-3 dny
Zvěřina 5-7 dní 1-3 dny
Uzeniny vcelku 25-40 dní 7-15 dní
Uzeniny krájené 20-25 dní 4-6 dní
Sýry měkké 14-20 dní 5-7 dní
Sýry tvrdé 25-60 dní 15-20 dní
Zelenina 7-10 dní 1-3 dny
Ovoce 14-20 dní 5-7 dní

.

Potraviny mražené                      Vakované      Nevakuované
Maso 15-20 měsíců 4-6 měsíců
Ryby 10-12 měsíců 3-4 měsíce
Zelenina, ovoce 18-24 měsíců 8-12 měsíců