Právě probíhá Slevová nadílka se slevami až 20 % a dopravou zdarma
Jak ušetřit za jídlo v době neustálého zdražování potravin?
Odpověď je jednoduchá. Přestaňte s jídlem plýtvat a včas si prodlužte jeho trvanlivost. Předejdete tak jeho znehodnocení a zbytečnému vyhazování prošlých zásob. A jedním z nejúčinnějších způsobů, jak si své potraviny uchovat co nejdéle čerstvé, je vakuování.
Největší výhodou vakuového balení je zajisté úspora peněz. Určitě se vám občas stává, že v lednici naleznete jídlo, které už má své nejlepší období za sebou a putuje do koše. Kazivost jídla způsobuje oxidace. Tomu můžete jednoduše předejít, pokud své zásoby budete uchovávat ve vakuu.
.
Vakuování spočívá v tom, že ze sáčků nebo speciálních nádob, ve kterých máte potraviny uložené, odsajete vzduch. Vakuum snižuje oxidaci potravin, která ovlivňuje jejich nutriční hodnotu, chuť i celkovou kvalitu. Současně brání množení bakterií, které urychlují kazivost jídla a znehodnocují jeho výživovou hodnotu. Vakuované potraviny vám vydrží až několikanásobně déle čerstvé a uchovají si nejen vitamíny a důležité živiny, ale také přirozenou chuť, vůni i barvu.
Výhody vakuování
- Prodlužuje čerstvost potravin – ve vakuu vydrží až 8x déle čerstvé (záleží na druhu skladované potraviny)
- Předchází plýtvání jídlem – umožňuje efektivně skladovat zbytky jídla
- Zpomaluje kazivost jídla – vakuum chrání jídlo před plísněmi a bakteriemi
- Zachová živiny, barvu i chuť potravin
- Umožňuje vaření metodou Sous-Vide
- Vhodné na Dry-Aging – pro suché zrání hovězího masa
- Urychluje a zkvalitňuje marinování masa – ve vakuu cca 20 min., běžným způsobem cca 8 h
- Šetří místem – potraviny vakuované v sáčku zaberou při skladování mnohem méně místa
- Zamezí šíření pachů – vhodné především pro skladování aromatických sýrů
- Chrání potraviny před spálení mrazem – dlouhodobé a šetrné uchování zásob v mrazáku
- Ochrana předmětů před poškozením, vlhkostí i prachem (např. důležité dokumenty, fotografie, šperky)
- Uchování předmětů v suchu – ochrání před navlhnutím doklady, peníze, zápalky, léky a další předměty, pokud se chystáte např. na vodu, hory nebo kempovat
.
Jaké potraviny je vhodné vakuovat?
.
Vakuovat můžete téměř všechny potraviny, které v domácnosti máte. Mezi nejčastější patří maso, ovoce, zelenina, pečivo nebo sypké a sušené potraviny. Vakuovat můžete také hotová jídla a další nesnědené pochoutky včetně tekutých, k jejichž skladování slouží speciální vakuovací dózy.
.
.
Jak uchovat maso, aby vydrželo co nejdéle?
.
Nejběžnější způsob, jak uchovat zásoby masa na pozdější časy, je mražení. Abychom předešli jeho znehodnocení a případnému spálení mrazem, doporučujeme maso před vložením do mrazáku vakuovat. Maso si tak zachová přirozenou barvu, chuť i strukturu. Vakuovat můžete samozřejmě jakékoliv potraviny do mrazáku, prodloužíte tím jejich trvanlivost a zároveň šetříte místem.
.
Marinováním ve vakuu získáte nejlepší maso na gril
.
Marinování masa ve vakuu má řadu výhod. Jedna z hlavních je značná úspora času. Vakuum způsobí roztažení tkáně, takže maso lépe vstřebává marinádu. Naložené bude za pouhých 20 minut, oproti běžnému způsobu, který trvá přibližně 8-10 hodin. Další přednost oceníte při konzumaci. Maso marinované ve vakuu je křehčí a chutnější. Rádi byste vyzkoušeli, ale nechce se vám čekat na příští grilovací sezónu? Zkuste elektrický gril, se kterým můžete grilovat v pohodlí domova po celý rok.
.
Sous-vide aneb příprava pokrmů ve vakuu
.
Sous-vide patří mezi kuchařskou metodu, během které se vakuované potraviny pomalu a při nízké teplotě vaří ve vodní lázni. Nejčastěji se využívá na přípravu masa, ryb nebo zeleniny. Jedná se o moderní a zdravý způsob vaření, během kterého si potraviny uchovají veškeré živiny, barvu, šťávu, chuť i aroma. Maso připravené metodou sous-vide je jemnější, křehčí a šťavnatější.
Jak dlouho vakuované potraviny vydrží?
.
V tabulce níže naleznete přibližné údaje o trvanlivosti vakuovaných a nevakuovaných potravin v různých skladovacích prostředích.
.
Potraviny s pokojovou teplotou | Vakuované | Nevakuované |
---|---|---|
Chleba | 6-8 dní | 1-2 dny |
Balené sušenky | 12 měsíců | 4-6 měsíců |
Těstoviny, rýže | 12 měsíců | 5-6 měsíců |
Mouka | 12 měsíců | 4-5 měsíců |
Mletá káva, čaj | 3-6 měsíců | 12 měsíců |
Ořechy | 12-24 měsíců | 1-2 měsícd |
.
Chlazené potraviny | Vakuované | Nevakuované |
---|---|---|
Maso červené | 8-9 dní | 3-4 dny |
Maso bílé | 6-9 dní | 2-3 dny |
Ryby | 4-5 dní | 1-3 dny |
Zvěřina | 5-7 dní | 1-3 dny |
Uzeniny vcelku | 25-40 dní | 7-15 dní |
Uzeniny krájené | 20-25 dní | 4-6 dní |
Sýry měkké | 14-20 dní | 5-7 dní |
Sýry tvrdé | 25-60 dní | 15-20 dní |
Zelenina | 7-10 dní | 1-3 dny |
Ovoce | 14-20 dní | 5-7 dní |
.
Potraviny mražené | Vakované | Nevakuované |
---|---|---|
Maso | 15-20 měsíců | 4-6 měsíců |
Ryby | 10-12 měsíců | 3-4 měsíce |
Zelenina, ovoce | 18-24 měsíců | 8-12 měsíců |