Jak si ulehčit a zpříjemnit přípravu Štědrého dne

20.12.2022

Štědrý den je tradičně plný stresu a rychlých příprav, které ne jednomu zkazí náladu. Za nás by se ale tento trend měl pomalu vymýtit, a naopak by se všichni měli snažit, o co nejklidnější a nejpohodovější Vánoce, které si každý užije a bude na ně vzpomínat jako na svátky plné míru a lásky. Sepsali jsme vám pár rad, jak si Štědrý den udělat hezčí a příjemnější, a jak se ho pokusit nezkazit sobě i druhým.

Začátek ovlivní celý den

s

Na Štědrý den si klidně pospěte. Nedávejte si budíka a pořádně si odpočiňte, ať máte sílu a energii na celý zbytek dne. Jste-li ranní práče a ostatní v domácnosti nikoliv, tak se na ně nezlobte, ale připravte třeba slavnostnější snídani, jestli teda nečekáte na zlaté prasátko. Do mrazivého rána si uvařte váš oblíbený čaj, kávu nebo sladkou horkou čokoládu, která vás příjemně prohřejte a nastartujte celé tělo.

s

Nalaďte vánoční atmosféru

s

Rozsviťte světýlka, svíčky a zapněte koledy, které máte rádi. Je krásné, když se zbytek rodiny budí do jemného zvuku vánočních písní, které hned všechny vtáhnou do štědrodenní atmosféry. Máte-li pocit, že je ještě potřeba něco poklidit, udělejte to rychle, ale už se do toho nijak zvlášť nepouštějte, ale užívejte si v poklidu den. Nechte když tak za vás pracovat robotický vysavač, který vysaje a vytře místa, která se vám ještě zdají nedostatečně uklizená.

c

d

Dopolední program

d

Pokuste se vymyslet nějaký příjemný program na dopoledne, abyste se všichni zabavili. Jestli máte pocit, že chcete doma ještě něco dodělat, pošlete ven manžela s dětmi samotné, ale upřímně není nad rodinné chvíle. Vaším programem může být procházka pro Betlémské světlo, které vám bude celý den svítit, nebo do přírody, kde necháte zvířátkám něco na zub, postavíte sněhuláka nebo vezmete s sebou sáňky, když se tedy poštěstí a bude trochu sněhu. Můžete si také zjistit, zda v okolí není otevřený nějaký kostel, kam můžete vzít děti se podívat na jesličky nebo betlém. Zkuste ale dopoledne prožít společně venku a čas u televize nechat na večerní vánoční pohádky.

d

A co s odpolednem?

d

V odpoledním čase se můžete vrhnout do lehkých příprav na Štědrovečerní večeři. Obalte si řízky nebo kapra, připravte si polévku a vyzdobte jídelní stůl. Nijak zvlášť to nepřehánějte, ať moc nezabřednete do dokonalých příprav. Chcete-li ještě něco kuchtit, popřemýšlejte, jestli vám s rychlejší přípravou nemůže pomoc nějaký kuchyňský robot nebo rovnou INSPIRO, které vše připraví samo a vy mezitím můžete dělat jiné věci, které jsou na programu dne.

c

d

Tradice a zvyky na Vánoce

s

Některé domácnosti mají své tradice nebo zvyky, které na žádné Vánoce neopomenou. Nemáte-li takové, zkuste zapátrat mezi zvyky našich předků, kteří krájeli jablka na půl, vytvářeli si lodičky z ořechové skořápky se svíčkou, které následně pouštěli na vodě, anebo můžete zkusit lití olova, ale v tom doporučujeme trochu praxe nebo dostatečně dobrý tutoriál. Těmito zvyky se vám povede trochu odlišit Štědrý den od dní ostatních a zároveň ta odlišnost nebude tkvít jen v dárcích, ale v jinakosti celého dne.

s

Nastal večer

s

Asi všichni víme, co v tento čas přijde a každý si večer plánuje a připravuje jinak. Doporučujeme ale tento den již nebalit dárky. Nestihli jste něco zabalit, dejte to do dárkové taštičky, ať se s tím zbytečně nezdržujete. Chcete-li dětem prodloužit rozdávání dárečků, některé poukrývejte po domě, ať si ještě pohledají a chvíle u stromečku není rychle ukončená.

d

To, co nestihnete, tak jednoduše hoďte za hlavu. Nedržte se žádných přehnaných očekávání, a naopak se držte klidu a pohody. Přejeme vám, ať si váš Štědrý den užijete v klidu a pokoji.