Jak se zbavit pachu v lednici

03.05.2023

Lednice je místo, kam rád zavítá každý člen rodiny, a to několikrát denně. Těší se na to, čím si naplní žaludek. Někdy se ale tato příjemná cesta za jídlem stane nepříjemným zážitkem. Zápach lednice vám dokáže zkazit chuť, a proto je potřeba se ho co nejrychleji zbavit. Poradíme vám, jak na to.

Pozor na aromatické potraviny

.

Veškeré aromatické potraviny skladujte v lednici v uzavíratelných krabičkách nebo vzduchotěsných obalech a pravidelně kontrolujte jejich čerstvost. Jen tak se vám zápach nerozline po celé lednici.

.

Udržování teploty

.

Lednici neoteplujte a udržujte v ní stabilní prostředí. Otevírejte ji málo a na krátkou dobu. Nevkládejte do ní teplá jídla. Díky tomu omezíte množení bakterií a nárůst plísní, zároveň ušetříte za elektrickou energii.

.

Pohlcovače pachů

.

Porazit zápach v lednici umí pohlcovače pachů, které zakoupíte v drogerii, anebo můžete využít levnější alternativu – potraviny, které najdete ve své domácnosti.

Domácí pohlcovače pachů:

  • mletá káva - skvěle pohlcuje nepříjemné pachy, dejte misku mleté kávy do lednice a zápachy budou do 24 h pryč
  • citrón - citrón rozpulte nebo nakrájejte na plátky a rozložte do lednice
  • jedlá soda - v domácnosti nabízí velmi široké využití a jedním z nich je i odstranění zápachu z lednice, jedlou sodu nasypte do misky a dejte na polici
  • jablko - jablko neutralizuje zápach, rozkrojte ho a obě půlky vložte na malém talířku do střední části lednice
  • ocet - bílý ocet nalijte do menší sklenice a vložte do zadní části lednice alespoň na 12 h
  • rýže - sáček s rýží dokáže v lednici pohlcovat nadměrnou vlhkost, čímž předchází vzniku plísní, a eliminuje zápach, pokud zrníčka nabobtnají, je nutné sáček vyměnit

Pořádný úklid

.

Častokrát je ale nejlepší vydrhnout lednici úplně celou. Odshora dolů, zezadu i zepředu, zevnitř i zvenku. Nejprve ledničku vypněte a vyndejte potraviny ven, nejlépe do chladnějšího prostoru. Lednici odmrazte a vyvětrejte, a až potom začněte umývat. Když bude chladnička moc namražená, hadr vám přimrzne k povrchu. Nezapomeňte vyčistit odtok, který také může být zdrojem zápachu. Nakonec ledničku odsuňte a ukliďte špínu, která se za ní schovává, protože prach může zabránit správnému chodu lednice.

.

Skvělým přípravkem na úklid lednice je obyčejný ocet. Má čisticí i dezinfekční účinek a vaši lednici zbaví nepříjemného zápachu. Stačí přidat půl sklenice do litru teplé vody a tímto roztokem lednici vyčistit. 

.

.

.

.

Přemýšlíte o nákupu nové lednice?

.

Pokud plánujete vyměnit svou starou lednici za novou? Pořiďte si takovou, která bude proti pachům odolná a zbaví vás starostí s tím spojených.