Jak připravit domácí pizzu v troubě?

23.05.2023

Patříte mezi milovníky pravé italské pizzy? Pokud ano a nechcete za ní utrácet majlant, máme pro vás pár tipů, jak si ji upéct doma v troubě. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí určitě za to. Ozdobit si ji můžete, jak chcete: podle chuti či obsahu vaší ledničky. Spokojený bude každý člen rodiny a zajisté i vaše peněženka.

Jak správně upéct domácí pizzu v troubě?

.

Pizzu pečte vždy na nejvyšší výkon a během pečení troubu neotvírejte, aby teplo zbytečně neunikalo. Většina elektrických trub Concept je vybavena speciálním programem na pečení pizzy, což vám usnadní správné nastavení. Spodní ohřev a vysoká teplota rovnovnoměrně rozháněná pomocí kruhového topného tělesa s ventilátorem po celém vnitřním prostoru jsou zásádním faktorem pro dokonalý výsledek. Vaše domácí pizza bude rychle a rovnoměrně propečená s tou nejkřupavější kůrkou. 

Postup:

  • na troubě zvolte program "PIZZA" a nastavte nejvyšší teplotu
  • troubu s plechem předehřejte
  • pokud vaše trouba funkci na pizzu nemá, aktivujte spodní a kruhový ohřev s ventilátorem
  • k předehřátí trouby můžete zvolit program "rychlý předehřev", který urychlý rozpálení vnitřního prostoru, takže vám ušetří čas i spotřebu energie
  • na rozpálený plech vložte pizzu a dejte do trouby
  • pizzu pečte přibližně 10-15 minut (délka pečení se může lišit podle typu trouby)

.

.

Prohlédněte si všechny trouby Concept s funcí "Pizza" a "Rychlý předehřev"

.

.

Rady a tipy

.

  • Pizzu je nutné péct rychle a na nejvyšší teplotu, aby si zachovala svou vláčnost.
  • Při pečení v troubě doporučujeme potřít okraje pizzy olejem, pizza se upeče rychleji. 
  • Na pizzu můžete dát téměř vše a experimentovat s kombinacemi i chutěmi. Co na pizzu ale určitě nepatří, je kečup!!!

Jak připravit domácí těsto na pizzu?

.

Základem domácího těsta na pizzu je hladká mouka, droždí, voda a olivový olej. Do misky rozdrobte půl kostky droždí, zalijte čtvrt litrem vlažné vody, přidejte lžíci olivového oleje, špetku soli a rozmíchejte. Do velké mísy dejte půl kila hladké mouky, přidejte směs s droždím a rukama zpracujte vláčné těsto. Těsto rozdělte na 2 poloviny, zabalte do fólie a nechte přibližně 12 hodin odležet v lednici. To je nejdůležitější část, při které těsto kyne a zraje. Z této dávky připravíte pizzu na 2 plechy, což většinou stačí pro čtyřčlennou rodinu.

.

Plech vymažte olivovým olejem nebo vyložte pečicím papírem. Odleželé těsto rozprostřete rukama na tenkou placku do tvaru obdélníku, přeneste na plech a roztáhněte do krajů.

.

.


.

.

Jak dlouho vydrží těsto na pizzu?

.

V lednici vydrží zpracované a zabalené těsto bez problémů až 3 dny.

Domácí rajčatové sugo

.

Budete potřebovat zhruba kilo rajčat, které spařte v horké vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky. Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte 4 stroužky prolisovaného česneku. Přidejte nadrobno nakrájenou velkou cibuli a mrkev. Orestujte a poté přidejte rajčata a na mírném oleji půl hodiny povařte. Dochuťte solí, pepřem a případně i trochou cukru. Nechte vychladnout. Mezitím si nadrobno nakrájejte přibližně 10 lístků čerstvé bazalky – můžete použít hmoždíř, dejte do misky, přidejte sůl, pepř a trochu olivového oleje, promíchejte a přidejte do omáčky.

.

Jak pizzu ozdobit?

.

Kouzlo domácí pizzy spočívá v tom, že si ji můžete připravit pokaždé jinak a přesně podle toho, na co máte zrovna chuť. Nabízí totiž nespočet možností a variací.

.

10 tradičních druhů pizzy:

.

  • Margherita - sugo, mozzarella, bazalka, olivový olej
  • Napoletana - sugo, mozzarella, ančovičky, kapary
  • Prosciutto- sugo, mozzarella, šunka
  • Capricciosa- sugo, mozzarella, šunka, žampiony, artyčoky, olivy
  • Funghi- sugo, mozzarella, houby a může být i šunka
  • Quattro Formaggi - 4 druhy sýrů (mozzarella, gorgonzola, provolone, grana padano, fontina, scamorza, emmental, asiagno, dolcelatte, ...)
  • Diavola - sugo, mozzarella, pikantní salám, chilli papričky
  • Frutti di Mare - sugo, mozzarella, mušle, olihně, krevety
  • Parmigiana - sugo, mozzarella, lilek, grana padano, bazalka
  • Tonno e Cipolla - sugo, mozzarella, tuňák, cibule

.

Věděli jste, že ...

  • největší pizza na světě s velikostí 1300 m2 zabrala celou sportovní arénu a bylo na ni použito více než 1,5 t těsta, 2 t rajčatové omáčky, téměř 4 t sýra a 630 tisíc feferonek. Rozporcována byla na 68 tis. plátků
  • nejdelší pizza světa měřila necelé 2 km a bylo na ni potřeba přes 3,6 t těsta, 1,6 t sýra a více jak 2,5 t omáčky
  • nejdražší pizzou na světě je pizza Ludvík XIII. s buvolí mozzarellou, australskou růžovou solí, kaviárem, humrem a krevetami. Za tuto pizzu o průměru 20 cm zaplatíte neuvěřitelných 8300 eur
  • mezinárodní den pizzy připadá na 9. únor
  • na světě údajně existuje více než 687 druhů pizzy