Sleva měsíce - Robotický vysavač o 2 500 Kč levněji a šuplíkový mrazák s 27 % slevou
Jak připravit domácí pizzu v troubě?
Patříte mezi milovníky pravé italské pizzy? Pokud ano a nechcete za ní utrácet majlant, máme pro vás pár tipů, jak si ji upéct doma v troubě. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí určitě za to. Ozdobit si ji můžete, jak chcete: podle chuti či obsahu vaší ledničky. Spokojený bude každý člen rodiny a zajisté i vaše peněženka.
Jak správně upéct domácí pizzu v troubě?
.
Pizzu pečte vždy na nejvyšší výkon a během pečení troubu neotvírejte, aby teplo zbytečně neunikalo. Většina elektrických trub Concept je vybavena speciálním programem na pečení pizzy, což vám usnadní správné nastavení. Spodní ohřev a vysoká teplota rovnovnoměrně rozháněná pomocí kruhového topného tělesa s ventilátorem po celém vnitřním prostoru jsou zásádním faktorem pro dokonalý výsledek. Vaše domácí pizza bude rychle a rovnoměrně propečená s tou nejkřupavější kůrkou.
Postup:
- na troubě zvolte program "PIZZA" a nastavte nejvyšší teplotu
- troubu s plechem předehřejte
- pokud vaše trouba funkci na pizzu nemá, aktivujte spodní a kruhový ohřev s ventilátorem
- k předehřátí trouby můžete zvolit program "rychlý předehřev", který urychlý rozpálení vnitřního prostoru, takže vám ušetří čas i spotřebu energie
- na rozpálený plech vložte pizzu a dejte do trouby
- pizzu pečte přibližně 10-15 minut (délka pečení se může lišit podle typu trouby)
.
.
Prohlédněte si všechny trouby Concept s "Pizza programem"
.
.
Rady a tipy
.
- Pizzu je nutné péct rychle a na nejvyšší teplotu, aby si zachovala svou vláčnost.
- Při pečení v troubě doporučujeme potřít okraje pizzy olejem, pizza se upeče rychleji.
- Na pizzu můžete dát téměř vše a experimentovat s kombinacemi i chutěmi. Co na pizzu ale určitě nepatří, je kečup!!!
Jak připravit domácí těsto na pizzu?
.
Základem domácího těsta na pizzu je hladká mouka, droždí, voda a olivový olej. Do misky rozdrobte půl kostky droždí, zalijte čtvrt litrem vlažné vody, přidejte lžíci olivového oleje, špetku soli a rozmíchejte. Do velké mísy dejte půl kila hladké mouky, přidejte směs s droždím a rukama zpracujte vláčné těsto. Těsto rozdělte na 2 poloviny, zabalte do fólie a nechte přibližně 12 hodin odležet v lednici. To je nejdůležitější část, při které těsto kyne a zraje. Z této dávky připravíte pizzu na 2 plechy, což většinou stačí pro čtyřčlennou rodinu.
.
Plech vymažte olivovým olejem nebo vyložte pečicím papírem. Odleželé těsto rozprostřete rukama na tenkou placku do tvaru obdélníku, přeneste na plech a roztáhněte do krajů.
.
.
.
.
Jak dlouho vydrží těsto na pizzu?
.
V lednici vydrží zpracované a zabalené těsto bez problémů až 3 dny.
Domácí rajčatové sugo
.
Budete potřebovat zhruba kilo rajčat, které spařte v horké vodě, oloupejte a nakrájejte na kousky. Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte 4 stroužky prolisovaného česneku. Přidejte nadrobno nakrájenou velkou cibuli a mrkev. Orestujte a poté přidejte rajčata a na mírném oleji půl hodiny povařte. Dochuťte solí, pepřem a případně i trochou cukru. Nechte vychladnout. Mezitím si nadrobno nakrájejte přibližně 10 lístků čerstvé bazalky – můžete použít hmoždíř, dejte do misky, přidejte sůl, pepř a trochu olivového oleje, promíchejte a přidejte do omáčky.
.
Jak pizzu ozdobit?
.
Kouzlo domácí pizzy spočívá v tom, že si ji můžete připravit pokaždé jinak a přesně podle toho, na co máte zrovna chuť. Nabízí totiž nespočet možností a variací.
.
10 tradičních druhů pizzy:
.
- Margherita - sugo, mozzarella, bazalka, olivový olej
- Napoletana - sugo, mozzarella, ančovičky, kapary
- Prosciutto- sugo, mozzarella, šunka
- Capricciosa- sugo, mozzarella, šunka, žampiony, artyčoky, olivy
- Funghi- sugo, mozzarella, houby a může být i šunka
- Quattro Formaggi - 4 druhy sýrů (mozzarella, gorgonzola, provolone, grana padano, fontina, scamorza, emmental, asiagno, dolcelatte, ...)
- Diavola - sugo, mozzarella, pikantní salám, chilli papričky
- Frutti di Mare - sugo, mozzarella, mušle, olihně, krevety
- Parmigiana - sugo, mozzarella, lilek, grana padano, bazalka
- Tonno e Cipolla - sugo, mozzarella, tuňák, cibule
.
Věděli jste, že ...
- největší pizza na světě s velikostí 1300 m2 zabrala celou sportovní arénu a bylo na ni použito více než 1,5 t těsta, 2 t rajčatové omáčky, téměř 4 t sýra a 630 tisíc feferonek. Rozporcována byla na 68 tis. plátků
- nejdelší pizza světa měřila necelé 2 km a bylo na ni potřeba přes 3,6 t těsta, 1,6 t sýra a více jak 2,5 t omáčky
- nejdražší pizzou na světě je pizza Ludvík XIII. s buvolí mozzarellou, australskou růžovou solí, kaviárem, humrem a krevetami. Za tuto pizzu o průměru 20 cm zaplatíte neuvěřitelných 8300 eur
- mezinárodní den pizzy připadá na 9. únor
- na světě údajně existuje více než 687 druhů pizzy