Jak předejít kondenzaci vody v troubě

26.06.2023

Během pečení může dojít k tomu, že se dvířka trouby orosí. Proč se tomu tak děje a jakým způsobem kondenzaci vody v troubě předcházet se dozvíte v následujícím článku.

Proč se rosí trouba během pečení?

.

Vzhledem k všeobecnému tlaku na snižování energetické náročnosti spotřebičů a zlepšování tříd energetické účinnosti, jsou nové modely trub více izolovány a uzavřeny. Kvalitní izolace má své výhody. Zamezuje tepelným ztrátám během pečení, takže dochází k úspoře energie. Další výhodou je, že při přípravě jídla stačí přidávat méně vody, protože vlhkost zůstane převážně v troubě. Jídlo je díky tomu šťavnatější a rychleji hotové. Pokud však horká pára přijde do styku s chladnějším povrchem, zkondenzuje. Děje se tak především na dvířkách trouby, které jsou z bezpečnostních důvodu ochlazovány. Díky tomu se může stát, že po nich stéká voda. Jedná se o přirozený stav a nevzniká žádné nebezpečí při používání spotřebiče. Po ukončení pečení stačí dvířka trouby a přilehlý prostor utřít do sucha, abyste zamezili stékání vody po nábytku.

Jak zabránit kondenzaci vody v troubě?

  • TROUBU POŘÁDNĚ PŘEDEHŘEJTE. Uvolněná pára z pokrmů se může na chladnějších místech trouby srážet, a proto je dobré před vložením pokrmu troubu pořádně rozehřát. U vybraných modelů vestavných trub Concept můžete využít funkce Rychlý předehřev, který zkrátí dobu rozehřátí trouby na polovinu, čímž šetří nejen váš čas, ale i energie.
  • NEOTEVÍREJTE ZBYTEČNĚ TROUBU BĚHEM PEČENÍ. Během pečení omezte co nejvíce otevírání dvířek. Předejdete tak střetu horkého vzduchu se studeným a následné kondenzaci vody na dvířkách.
  • Po dokončení pečení VYNDEJTE JÍDLO Z TROUBY A DVÍŘKA NECHTE OTEVŘENÁ, aby mohla vlhkost odejít.
  • PŘEBYTEČNOU VLHKOST SETŘETE DO SUCHA po každém použití trouby.

Vestavné trouby jsou vybavené chladicími ventilátory, které ochlazují přední část trouby a dveře. Zároveň zajistí, že se horký vzduch z trouby smíchá se studeným vzduchem z místnosti dříve, než bude odveden ventilačními otvory z trouby ven.  Zapíná se automaticky se zapnutím trouby a zůstává aktivní i po dopečení, aby se ve vnitřním prostoru trouby, na ovládacím panelu nebo v korpusu nesrážela vlhkost. V okamžiku, kdy se trouba ochladí, ventilátor se automaticky vypne. Nefunguje-li ochlazovací systém trouby správně, může docházet ke zvýšené kondenzaci vody.

.

Jaká jídla uvolňují nejvíce vody?

.

  • Mražené pokrmy
  • Ryby
  • Maso – nejvíce vody obsahuje kuřecí, poté hovězí a nejméně má vepřové (obecně platí, že čím je maso libovější, tím má vyšší obsah vody)
  • Jídlo připravované metodou sous-vide
  • Zelenina
  • Moučníky – především ovocné

Dočtete se v manuálu

.

Při pečení pokrmů s větším obsahem vody dbejte opatrnosti při otevírání dvířek spotřebiče. Dochází ke střetu horkého vzduchu se studeným a na dvířkách může zkondenzovat pára, která se přemění na vodu a následně může stékat do spodní části spotřebiče. Tento jev omezíte méně častým otevíráním dvířek spotřebiče. Případnou zkondenzovanou vodu je potřeba otřít hadříkem nebo papírovou utěrkou, aby nedošlo k poškození nábytku pod spotřebičem.

Nepomohly vám výše uvedené rady? Zavolejte nebo napište a my vám rádi poradíme

  • Klientské centrum: +420 465 471 400, info@my-centrum.cz
  • Specialista na velké spotřebiče: smart@my-concept.cz