Jak pečovat o granitový dřez?
Granitové dřezy se zabydlely ve většině domácností. A není se čemu divit. Nejenže jsou velmi atraktivní na pohled, ale nabízejí i skvělé vlastnosti. V dnešním článku vám poradíme, jak je správně čistit a čemu se naopak vyhnout.
Dřezy patří k nejzatěžovanějším místům v kuchyni a během dne dostanou pořádně zabrat. Proto vám přinášíme osvědčené rady na čištění, aby váš granitový dřez vypadal krásně po dlouhá léta.
.
Granitové dřezy Concept obsahují více než 80 % drceného kamene a 15-20 % pojiva. Díky této technologii jsou velmi pevné a odolají vnějšímu tlaku. Povrch dřezu je neporézní a hladký, což výrazně usnadňuje čistění a údržbu. Přestože je žulový povrch dřezů odolný a dobře chráněný před vnějšími vlivy, každodenní a pravidelná péče o dřez prodlužuje jeho životnost.
Hlavní výhody granitových dřezů:
- Kvalitní a pevný materiál
- Vysoká odolnost proti mechanickému i chemickému poškození, vysokým teplotám (krátkodobě až 280 °C), UV záření a vzniku skvrn
- Stálobarevnost
- Dlouhá životnost
- Hladký povrch, který se snadno udržuje
- Nepřenáší vibrace a nerezonují
- Nadčasový design
- Barevné variace
.
Pravidelné čištění dřezu
.
Dřez čistěte po každém použití. Stačí ho otřít houbičkou namočenou v jarové vodě nebo jiným tekutým čisticím prostředkem, který však neobsahuje abrazivní částice. Poté dřez opláchněte čistou vodou a vysušte. Předejdete tak usazování vodního kamene, který by na dřezu zanechal nevzhledné skvrny.
.
Jak na zanešené nečistoty?
.
Větší nečistoty a usazeniny odstraníte roztokem octu nebo čisticím prostředkem, který ocet obsahuje. Použít můžete také jedlou sodu nebo kyselinu citronovou smíchanou s vodou. Po vyčištění dřez opět důkladně vysušte měkkou utěrkou.
.
Postup na přípravu octového roztoku: smíchejte ocet a vodu v poměru 3:1
.
Čas od času výrobek umyjte mlékem bez abrazivních částic vhodným pro granitové dřezy. Povrch opláchněte teplou vodou a osušte měkkou utěrkou.
.
.
.
.
.
Důležité upozornění
.
Ačkoliv je povrch dřezu odolný teplotě až do 280 °C pamatujte, že kuchyňské nádobí se může zahřát i na vyšší teplotu. Pokud je navíc horké nádobí odloženo na mokrý povrch, zvyšuje se riziko nenávratného poškození vnějšího povrchu dřezu. Horké nádobí doporučujeme odkládat na podložky k tomu určené.
.
Nevhazujte do dřezu hrnce, pánve nebo ostré kovové výrobky.
.
Nenechávejte agresivní potraviny jako je sůl, ocet, hořčice, červené víno a černý čaj na povrchu dřezu po delší dobu. Ihned po vylití do dřezu jej opláchněte teplou vodou.
.
K čištění nepoužívejte drátěnky a jiné kovové houbičky.
.
Vlhké houbičky a hadříky nenechávejte položené na dřezu - předejdete tak usazování vodního kamene.
.
Nevylévejte do dřezu horký olej.