Jak na funkce trouby? S Eco programem dokonce ušetříš
Trouba umí být někdy pořádná záhada. Má několik desítek funkcí, ale stejně vždycky použijeme jeden a ten samý, protože se na něm všechno nějak upeče. Častokrát ani nevíme, co ty názvy funkcí znamenají, a k čemu jsou dobré.
c
Víte třeba, že na troubě máte ECO program, díky kterému můžete ušetřit za energie? Že ne? To se pro vás dnešním dnem změní, protože my vám představíme všechny programy a sdělíme vám, na co jsou dobré.
x
Parní pečení
.
Při pečení dochází k obklopení jídla horkou párou. Potraviny si uchovají svůj objem a typické vlastnosti a zároveň neztrácí důležité živiny a vitamíny. Jídlo získá křupavější kůrku a bude krásně šťavnaté a lépe propečené.
.
Air Fry
.
Kombinace horního a zadního grilovacího tělesa s ventilátorem společně se speciálním grilovacím košem zajistí stejné výsledky jako z horkovzdušné fritézy.
.
Spodní ohřev
.
Spodní ohřev je vhodný k přípravě pokrmů ve vodní lázni, k zavařování ovoce a zeleniny ve sklenicích nebo k ohřevu jídla. Tato funkce je vhodná také pro přípravu pizzy, protože s ní docílíte krásně propečeného spodního základu.
.
Spodní a horní ohřev
.
Jedná se o nejčasněji používanou funkci, která slouží k běžnému pečení a vaření na jedné úrovni.
.
Horní a spodní ohřev s ventilátorem
.
Kombinace ohřevu s ventilátorem dosahuje toho, že je pečení rovnoměrnější. Vnější strana pokrmu je lehce propečená, ale uvnitř stále vláčná. Program je nejvhodnější volit při pečení velkých kusů masa.
.
ECO funkce
.
ECO funkce je energeticky úsporná. Pokrm se peče při nižší teplotě po delší dobu. Jestli na pokrm nespěcháte, díky této funkci ušetříte nemálo korun za energii.
.
Grill ohřev
.
V procesu je pouze topné těleso grilu. Používá se pro grilování malých kousků jídla nebo pro dodělání křupavé kůrky na povrchu. Lze použít na menší kousky uzeniny a masa. Topné těleso grilu působí sálavým teplem, proto grilované pochutiny musíme klást do středu roštu.
.
Grill ohřev a horní ohřev
.
Teplo vyzařuje topné těleso grilu a pro zvýšení ohřevu pracuje i horní topné těleso. Používá se ke grilování plátků a dodělání křupavé kůrky. Lze použít na steaky, uzeninu, ryby, ale i slaninu nebo toasty.
.
Grill ohřev s ventilátorem a horní ohřev
.
Funguje jak topné těleso grilu, tak ventilátor, díky kterému je teplo rozháněno po celé troubě. Používá se ke grilování a k pečení větších kusů masa nebo drůbeže na jedné výškové úrovni. Hodí se také pro gratinování pokrmů nebo k dosažení křupavé kůrky.
.
Kruhový ohřev s ventilátorem
.
Pracuje kruhové topné těleso a ventilátor. Ventilátor je nainstalovaný v zadní části uvnitř trouby a zajistí tak stále stejnou cirkulaci horkého vzduchu kolem pokrmu. Používá se pro pečení a pražení, a to klidně i ve všech třech úrovních trouby. Slouží k úspornému pečení pečiva, pizzy a různých těst.
.
Pizza program
.
Program vhodný jak jinak než na pizzu. Pracuje spodní a kruhový ohřev. Pizzu nejlépe dělejte na 170-180 stupňů 20-30 minut.
.
Rozmrazování
.
Funkce vhodná pro rozmrazování potravin. Do trouby je vháněn vzduch o pokojové teplotě, a díky cirkulaci vzduchu dochází k rychlému a šetrnému rozmrazování.
.
Kynutí těsta
.
Jste zvyklí hledat po domě co nejlepší místo na kynutí těsta? Teď už nemusíte, protože vaše trouba má na to speciální program a vytvoří vám optimální podmínky na kynutí.
.
Pečicí sonda
.
Pečicí sonda je příslušenství, pomocí kterého změříte přesnou teplotu uvnitř pokrmu. Oceníte ji především při přípravě masa nebo pečiva, protože budete s jistotou vědět, kdy je váš pokrm hotový a připravený k servírování.
.
Rychlý předehřev.
.
S funkcí rychlého předehřevu budete mít troubu vyhřátou na 200 °C za pouhých 10 minut. Díky tomu ušetříte téměř polovinu času oproti troubě, která touto funkcí nedisponuje..
.
.