Sleva měsíce: Odšťavňovač se 40% slevou a indukce o 3 000 Kč levněji
9 kroků, jak se bránit před chřipkou
Chřipka je v současné době velice aktuálním tématem a plno z nás už tato nemoc poslala do peřin. Příčinou je zejména chladné a sychravé počasí a prudké změny teplot při přecházení z vytopených místností do venkovní zimy. Abychom snížili riziko onemocnění, velmi důležitá je prevence, která pomůže zvýšit obranyschopnost organismu.
1. Zvyšte přísun vitamínů
.
Přísun vitamínů můžete zvýšit pomocí nejrůznějších doplňků stravy v podobě vitamínu A, B, C, D a zinku nebo správně sestaveným jídelníčkem, který můžete doplnit čerstvou ovocnou a zeleninovou šťávou.
.
Fresh proti chřipce 1
.
Suroviny: 2 tyčky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 4 jablka. Suroviny vložíme do lisu a odšťavníme.
Fresh proti chřipce 2
.
Suroviny: 6 mandarinek, 2 pomeranče, 1 grapefruit, půl limetky, kousek zázvoru. Ovoce oloupeme a vložíme do odšťavňovače nebo do mixéru.
Zázvorový čaj s medem
.
Suroviny: 2 velké citrony, kořen zázvoru a med. Zázvor očistíme, nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Citron omyjeme a s kůrou nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do sklenice, zalijeme medem, uzavřeme a necháme 3 dny uležet. Konzumujeme jako čaj – lžičku směsi zalijeme horkou vodou.
Salát proti chřipce
.
Suroviny: 500 g kysaného zelí, 2 mrkve, 1 jablko, 1 cibule, lžíce křenu, zakysaná smetana. Zeleninu očistíme, mrkev a jablka nastrouháme najemno. Přidáme scezené kysané zelí, najemno nakrájenou cibuli a smetanu. Promícháme a můžeme hned podávat.
.
V jakých potravinách naleznete vitamíny A, B, C, D a zinek?
- Vitamín A – naleznete v mrkvi, zelí, vaječných žloutcích, červené paprice nebo meruňkách.
- Vitamín B – obsahují luštěniny, ořechy, celozrnné obiloviny, vnitřnosti, mléčné výrobky, drůbež, rybí maso, vejce, mléko, listová zelenina, kvasnice, ovesné vločky, švestky, banány, pomeranče, hrozny, …
- Vitamín C – je kromě citrusů také v jablkách, hruškách, černém rybízu, kiwi, jahodách, malinách, angreštu, zelí, kapustě, špenátu, květáku, brokolici, rajčatech, rakytníku či šípku.
- Vitamín D – nám do těla dodává především slunce, ale naleznete ho také v rybách (losos, makrela, tuňák), tresčích játrech, houbách nebo vejcích.
- Zinek – obsahují potraviny živočišného původu, jako vnitřnosti, mléčné výrobky, tmavé maso, žloutky a mořské plody.
.
2. Dodržujte správnou hygienu
.
Důkladná hygiena je základ. Správně umyté ruce jsou účinnou prevencí před viry, které se do těla běžně dostávají přes ústa či nos, tedy míst, kterých se rukama běžně dotýkáme.
.
3. Vyhněte se kontaktu s nemocnými
.
Omezení kontaktu s nemocnými je samozřejmostí. V období chřipek však omezte také fyzický kontakt s přáteli, jako je podávání rukou či objímání.
.
4. Vyvarujte se uzavřeným prostorům s větší koncentrací lidí
.
V uzavřených prostorech s velkou koncentrací lidí se viry šíří velice rychle. Pokud vám to situace dovolí, vyhněte se v období chřipek návštěvy supermarketů, prostředků hromadné dopravy nebo třeba kina.
.
5. Dbejte na pestrou stravu
.
Pestrá strava je pro tělo důležitá, a to nejenom v období nemocí. Jídelníček by tedy neměl být monotónní, ale naopak obsahovat širokou škálu nejrůznějších potravin, jako jsou mléčné výrobky, maso, vejce, ryby, obiloviny, luštěniny, celozrnné druhy pečiva, ovoce a zelenina.
.
6. Otužujte se
.
Otužování je skvělý způsob na posílení imunity. Nemusíte hned lézt do studené vody, pro začátek pomůže i lehce otevřené okno na spaní, cvičení na čerstvém vzduchu nebo výměna horké vany za chladnější sprchu. Vaše tělo bude odolnější proti virózám v podobě chřipky, angíny či nachlazení.
.
7. Hýbejte se
.
Fyzická aktivita je další výbornou prevencí chřipky. Podpořit ji můžete například pravidelnými procházkami nebo běháním na čerstvém vzduchu. Co komu vyhovuje.
.
8. Pravidelně větrejte
.
Viry chřipky se šíří kapénkově, tedy vzdušnou cestou. V domácnostech bývá v zimním období vzduch často suchý a vydýchaný, a to zvyšuje schopnost přežívání virů a bakterií. Suchý vzduch také vysušuje sliznici, která tak ztrácí přirozenou obranyschopnost, způsobuje dýchací potíže, kašel, záněty nosohltanu, onemocnění dýchacích cest a bolesti dutin. Šíření virů v místnosti můžete zabránit pravidelným a intenzivním větráním. Suchý vzduch vám pomohou vyřešit zvlhčovače vzduchu.
.
.
.
9. Nezapomeňte na kvalitní spánek
.
Kvalitní odpočinek a dostatečný spánek patří mezi další skvělé zbraně proti onemocnění, a to nejen chřipky. Dlouhodobý nedostatek spánku zvyšuje riziko vážných onemocnění, přispívá ke špatné náladě, vede k častému zapomínání, snižuje schopnost soustředění a celkovou funkci organismu.
.
Jak dlouho přežívá virus chřipky na předmětech?
- Na tvrdém hladkém povrchu, jako je plast, kov (klávesnice, myš, kliky, plastová sedadla v hromadné dopravě ... až 48 hodin
- Na oblečení, v látkách, na papíru a to včetně papírových kapesníků ... až 12 h
- Na rukou ... až 5 minut (je to sice nejkratší doba, ale rukama se nejčastěji dotýkáme obličeje, čímž může dojít k přenosu viru)