6 tipů, jak si vychutnat letošní čarodějnice

28.04.2023

Poslední duben se blíží a s ním i spojené pálení čarodějnic, opékání špekáčků a rozpalování grilů. Pojďte s námi načerpat inspiraci, jak si tuto filipojakubskou noc vychutnat naplno. Přinášíme pár typů na tradiční i netradiční grilované pochoutky.

.

Počasí už vám plány nepřekazí

Patříte-li mezi grilovací nadšence, kteří si chtějí užívat své oblíbené pochoutky po celý rok a za každého počasí, řešení nabízí elektrický gril. Můžete na něm grilovat kdykoliv a kdekoliv, třeba i doma nebo na balkoně. Neprodukuje totiž žádný kouř ani zápach. S elektrickým grilem už vám počasí nepřekazí plány a naložené maso na oheň už nikdy nepřijde vniveč.

.

..

.

.


.

Plněné žampiony

.

Plněné žampiony jsou předkrmem, který nadchne a hlavně neomrzí. Můžete je totiž naplnit čím chcete. Výbornou směsí je slanina s čedarem, vinná klobása s tymiánem nebo kombinace různých druhů sýrů. Žampiony vydlabejte, aby zbyla pouze hlavička a místo, kam dát směs. Nohu s vnitřkem pokrájejte a přidejte do směsi, ať nejsou žádné zbytky. Žampiony naplňte a dejte na 15 minut na gril.

Sýr halloumi

.

Halloumi je kyperský polotvrdý sýr, který obsahuje ovčí i kozí mléko. Konzistencí připomíná lehce mozzarellu. Sýr upravený na grilu roztančí vaše chuťové pohárky, takže příště si už jiný nedáte. Nemusíte se trápit s náročnou přípravou, jednoduše sýr nakrájejte na plátky, dochuťte oblíbeným kořením nebo bylinkami a hoďte na gril.

Grilovaný ananas

.

Dokonalý dezert, který prvním zakousnutím sdělí, že to zaručeně nebude poslední kousek. Budete totiž chtít ještě a ještě. Grilovaný ananas připravíte tak, že ho zbavíte slupky a nakrájíte na kolečka nebo na plátky. Potřete ho buď medem nebo rozpuštěným máslem s třtinovým cukrem. Poté grilujte 2 až 3 minuty z každé strany.

Špízy

.

Nastává chvíle pro milovníky masa. I přes to, že špízy nejsou flákota, nabídnou vám větší škálu chutí, a hlavně víc možností, jak je udělat. Díky tomu se nebudete opakovat a návštěvě připravíte vždy něco jiného. Na přípravu špízu si vyberte oblíbenou zeleninu a maso, nakrájejte je na menší kousky a napíchněte na grilovací jehly. Maso můžete předem naložit nebo posypat grilovacím kořením a pokapat olivovým olejem. Špízy vložte na gril a ze všech stran opečte.

Šašliky

.

Další grilovanou pochoutkou pro všechny „masožravce“ je šašlik. Tato oblíbená pochoutka z východu se tradičně vyrábí z jehněčího nebo kozího masa, ale použít můžete jakékoliv chcete – vepřové, hovězí i kuřecí. Příprava je velmi jednoduchá, ale musíte počítat s tím, že maso budete 1-2 dny marinovat. Maso nakrájejte na větší kostky, oloupanou cibuli na kolečka a společně vložte do mísy, přidejte bobkový list, několik kuliček pepře, sůl a majonézu. Promíchejte a nechte odležet. Maso s cibulí napichujte na jehly a pomalu opékejte ze všech stran.  

Pljeskavica

.

Jezdíte-li v létě k Jadranu, zajisté znáte chuť nebo alespoň vůni dalšího pokrmu. Jedná se o oblíbenou chorvatskou grilovanou placku z mletého masa. K přípravě je ideální směs masa, např. telecí a hovězí, do které přidejte najemno pokrájenou cibuli, osolte a opepřete. Milovníci pálivých chutí mohou přidat nadrobno nakrájené chilli papričky. Směs důkladně propracujte a dejte na 2 hodiny do lednice. Z masa vytvarujte placky cca 1 cm vysoké a opékejte na grilu z obou stran.