10 chutných způsobů, jak zpracovat dýni

27.10.2022

Období Halloweenu je již tradičně spojováno s dýní, která tvoří neodmyslitelný symbol tohoto svátku. Zábava spojená s jejím dlabáním a vyřezáváním je oblíbená zejména u dětí. My se však zaměříme na to, jaké rozmanité možnosti nám tato surovina nabízí v kuchyni.  

Víte že ...

  • existuje cca 850 druhů dýní
  • dýně je plná vitamínů a minerálů – posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy, pomáhá správné činnosti srdce a detoxikuje organismus
  • díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vody (zhruba 94 %) je dýně ideální potravinou během hubnutí

.

Dýňový chleba

.

Suroviny:

400 g dýně, 200 g hladké mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 5 g instantního droždí, 3 PL olivového oleje, 100 ml vlažné vody, dýňová semínka, sůl

.

Dýni očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Vodu slijeme, dýni rozmixujeme a necháme vychladnout. Všechny suroviny vložíme do mísy a zaděláme těsto, které dáme na teplé místo a necháme hodinu kynout. Těsto přendáme do vymazané chlebové formy, posypeme dýňovými semínky a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme na 180 °C cca 45 minut.

Dýňový koláč

.

Náplň:

400 g dýně, 1 velké jablko, citronová kůra a šťáva, skořice, rum, cukr dle chuti, rumové aroma

.

Těsto:

225 g hladké mouky, 135 g másla, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce cukru, 3 lžíce vody, špetka soli

.

Dýni a jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou, podle chuti přidáme zbytek surovin a podusíme, dokud nevznikne hustší kaše. Všechny suroviny na těsto vložíme do mísy a zpracujeme. Těsto vyválíme a vložíme do vymazané a vysypané koláčové formy. Na těsto rozprostřeme dýňovou kaši a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v předehřáté troubě cca 35 min. na 180 °C.

.

.

.

Dýňová polévka

.

Suroviny:

1 menší cibule, 100 g kořenové zeleniny, 200 g dýně Hokaido, 60 ml oleje, 1 hrst jemných ovesných vloček, 100 ml smetany, 500 ml mléka nebo vývaru, dýňový olej na dochucení, sůl, kari

.

Zeleninu nakrájíme na menší kousky a na oleji orestujeme. Přidáme kari koření a ještě chvíli restujeme. Zalijeme mlékem nebo vývarem, přidáme vločky a vaříme cca 10 minut. Hotovou polévku rozmixujeme do krémové konzistence, osolíme, přidáme smetanu a promícháme. Na talíři dochutíme dýňovým olejem. Tento recept je součástí databáze receptů Multifunkčního kuchyňského robota Concept RM9000 INSPIRO.

Dýňové rizoto

.

Suroviny:

600 g rýže vhodné na rizoto, 1 kg dýně Hokaido, 150 g šalotky, 100 g česneku, 80 ml bílého vína, 60 g másla, 100 ml olivového oleje, 2 l zeleninového vývaru, 10 g čerstvé šalvěje, 100 g parmezánu

.

Dýni očistíme a nakrájíme na kousky, které rozložíme na plech s pečicím papírem. Pokapeme lžicí olivového oleje a promícháme s polovinou nasekaných lístků šalvěje. Pečeme dozlatova cca 25 minut. Na rozpáleném oleji orestujeme šalotku s česnekem. Přidáme propláchnutou rýži a přibližně 3 minuty opékáme za stálého míchání. Zalijeme vínem a částí horkého vývaru. Ztlumíme a zlehka vaříme. Když se část vývaru vsákne, přilijeme další, dokud není rýže měkká (cca 15 min.). Polovinu upečené dýně rozmixujeme na pyré a společně s máslem zamícháme do rýže. Zakryjeme pokličkou a necháme dvě minuty odstát. Zbylé šalvějové lístky vysmažíme dokřupava. Do rizota přidáme zbylé kousky dýně, ozdobíme šalvějí a posypeme parmezánem.

Pikantní dýňová pomazánka na topinky

.

Suroviny:

Dýně Hokaido, česnek (podle chuti), feferonka (podle chuti), olivový olej, sůl, pepř, kari, citronová šťáva (podle chuti), 1 PL sádla

.

Dýni omyjeme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech vyložený papírem. Pokapeme olejem a pečeme na 180 °C doměkka. Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme sádlo, česnek, nadrobno nakrájenou feferonku a koření. Dochutíme citronovou šťávou a dáme vychladit. Podáváme s topinkami.

Dýňová marmeláda

.

Suroviny:

2 kg dýně (velkoplodé), 1 l pomerančového džusu, 2 ks skořice, 2 ks badyánu, 1 PL hřebíčku, 1 kg cukru, 2 sáčky želírovacího přípravku na výrobu marmelád

.

Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a zbavíme semínek. Vložíme do hrnce, zalijeme džusem, přidáme koření a necháme do druhého dne. Dáme vařit, dokud není dýně měkká. Vyndáme koření a rozmixujeme. Přidáme cukr, opět přivedeme k varu, nasypeme želírovací přípravek, a ještě krátce povaříme. Nalijeme do skleniček.

.

.

Dýňové noky

.

Suroviny:

500 g dýně Hokaido, 150 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 1 žloutek, sůl, bílý pepř, muškátový květ

.

Dýni omyjeme, nakrájíme, zbavíme semínek a dáme péct na 190 °C cca na 40 minut. Upečenou dýni nastrouháme nebo rozmixujeme najemno, přidáme žloutek, mouku a zpracujeme pružné těsto. Z těsta tvoříme válečky, ze kterých odkrajujeme 2 cm noky, které lehce promáčkneme vidličkou. Hotové noky vaříme cca 5 minut ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. Uvařené noky zakápneme olivovým olejem, aby se k sobě neslepily a podáváme posypané parmazánem.

Dýňové zelí

.

Suroviny:

1 dýně Hokaido, 1 cibule, 2 PL hladké mouky, máslo, sůl, kmín, cukr, ocet

.

Dýni oloupeme a nahrubo nastrouháme. Na másle zpěníme cibulku, zaprášíme moukou a osmahneme. Přidáme dýni, osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Dochutíme cukrem a octem.

.

.

.

Dýňové lívance

.

Suroviny:

250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1  l mléka, 4 vejce, 80 g rozpuštěného másla, 300 g dýně Hokaido, 3 PL cukru

.

Dýni oloupeme, nakrájíme, zbavíme semínek a dáme vařit doměkka. Scedíme a rozmixujeme na pyré. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě rozšleháme mléko, žloutky, máslo a vychladlé dýňové pyré. Obě směsi smícháme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi. Lívance usmažíme na troše oleje a podáváme se zakysanou smetanou.

Dýňové latte

.

Suroviny:

80 g dýňové pyré, 300 ml mléka, 120 ml silné kávy, 2 PL medu, 1 lžičky sušeného zázvoru, 1 lžičky mleté skořice, špetka mletého kardamomu

.

Dýňové pyré protlačíme jemným sítem. Do medu zamícháme koření a společně s pyré rovnoměrně rozdělíme do 2 sklenic. V napěňovači mléka napěníme mléko (popř. ohřejeme v hrnci a šlehačem vyšleháme do pěny). Napěněné mléko nalijeme na pyré. Nakonec opatrně a pomalu vlijeme espresso.

.